Κοινωνία Κυριακή 3/01/2021, 07:48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H Eλλάδα από σήμερα σε αυστηρό lockdown

H Eλλάδα από σήμερα σε αυστηρό lockdown

Σε αυστηρό lockdown επανέρχεται σήμερα ολόκληρη η χώρα και για μία εβδομάδα, με στόχο τη μείωση των κρουσμάτων σε επίπεδα τέτοια, που να επιτρέψουν το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου και την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές τάξεις. Από τις 11 Ιανουαρίου και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει και τα επόμενα βήμα για το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων και μεγαλύτερου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας. Μεταξύ των μοντέλων που εξετάζει η κυβέρνηση συζητείται και το άνοιγμα στου λιανεμπορίου σε ζώνες, όπως ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Προς το παρόν όμως, οι συνθήκες δεν επιτρέπουν το άνοιγμα της εστίασης.

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε χθες σε έκτακτη ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, από σήμερα στις 6 το πρωί και για μία εβδομάδα, δηλαδή έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 11 Ιανουαρίου, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος. Ανοικτά θα παραμείνουν τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης.

Παράλληλα, επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζομένους και όσους χρήζουν ιατρικής βοήθειας.

Για τη μετακίνηση είναι απαραίτητη η αποστολή κωδικού SMS στο 13033 ή η επίδειξη της βεβαίωσης εργοδότη για όσους μετακινούνται για επαγγελματικούς λόγους.

Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων, οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Με αφορμή τη συγκεκριμένη απόφαση, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, αποφάσισε τη σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τη Δευτέρα, στις 11.00 το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης. «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιασκέψεως προκειμένου να εξετασθούν τα νέα δεδομένα» ανέφερε η Εκκλησία της Ελλάδος σε ανακοίνωσή της. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News