Κοινωνία Τρίτη 22/12/2020, 09:35
ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Χριστούγεννα υπό αυστηρή επιτήρηση

«Καμπανάκι» από την Μ. Παγώνη για παράταση του lockdown

Χριστούγεννα υπό αυστηρή επιτήρηση

Σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να ξεδιπλώσει σήμερα η κυβέρνηση, υπό τον φόβο τα γιορτινά τραπέζια και οι μετακινήσεις των Χριστουγέννων να μετατραπούν σε εστία αναζωπύρωσης του ιού.

Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο χαλάρωσης των πολιτών, αλλά και για το νέο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στη Βρετανία δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό, με τις υγειονομικές αρχές να προειδοποιούν ότι οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και να καλούν τους πολίτες να περάσουν τις γιορτές σε στενό οικογενειακό κύκλο.

«Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους όπως είναι τα σπίτια μας, μπορεί να γίνουν γιορτή για τον ιό και όχι για μας» ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι σήμερα, μετά την καθιερωμένη σύσκεψη που υπάρχει για το θέμα των ελέγχων, θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Όπως διευκρίνισε δεν θα πρόκειται για πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά για εφαρμογή των υφιστάμενων.

«Όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν πρέπει να γίνει καταστρατήγηση των μέτρων, για να μην έχουμε μια έξαρση του κορωνοΐού. Τέτοιου είδους μέτρα είναι οι έλεγχοι για την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 10:00 το βράδυ. Και θα είναι συστηματικοί οι έλεγχοι αυτοί, όπως και οι έλεγχοι ιδίως για τις μετακινήσεις μας κατά τις ημέρες των παραμονών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς» ανέφερε.

Σε συνέντευξή του σήμερα στον Αnt1 ο κ. Πέτσας διευκρίνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν τον κωδικό μετακίνησης «6» για να πάνε στα εορταστικά τραπέζια τις παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων σε «πράσινες» περιοχές, όπως η Αλόννησος, ξεκαθάρισε πως «μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ακολουθούμε τα μέτρα και μετά ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε φάση να απελευθερώσουμε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες». Σημείωσε πάντως πως «αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν άλλα από αυτά της γενικής χώρας, τότε μπορεί να πάμε σε μέτρα τύπου τοπικό lockdown».

Μ. Παγώνη: Αν χρειαστεί θα πάρουμε περισσότερα μέτρα

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη δήλωσε ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση προκαλεί ανησυχία υπογραμμίζοντας ότι «το όριο των εννέα ατόμων για τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια είχε ανακοινωθεί πριν ένα μήνα» τότε που – όπως είπε – «πιστεύαμε ότι θα είχαμε μεγαλύτερη μείωση κρουσμάτων, αλλά δε συνέβη».

Η ίδια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown. «Αν χρειαστεί θα πάρουμε περισσότερα μέτρα, όπως επέκταση του lockdown, γιατί έχουμε μεγάλη αύξηση του ιϊκού φορτίου και δεν παρατηρείται μόνο στην Αττική και στη Μακεδονία. Είναι νωρίς να πούμε αν θα ανοίξουμε στις 7 Ιανουαρίου»

Σε ό,τι αφορά τη δυτική Αττική η κ. Παγώνη σημείωσε πως έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο προσθέτοντας πως άνθρωποι που δουλεύουν εκεί, γυρίζουν μετά την υπόλοιπη Αττική. Δεν απέκλεισε τα σκληρότερα μέτρα στη δυτική Αττική μπορεί να συνεχιστούν και μετά την Παρασκευή»

Για το νέο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνέστησε ψυχραιμία, καθώς και οι κορωνοϊοί, όπως και οι υπόλοιποι ιοί έχουν μεταλλάξεις. «Προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία ότι η μετάλλαξη δημιουργεί πρόβλημα στα εμβόλια ούτε ότι προσβάλλει τα παιδιά. Υπάρχει μια επιθετικότητα γύρω στο 75% για τους μεγαλύτερους, αλλά κι αυτό ακόμα εξετάζεται» παρατήρησε.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News