Κοινωνία Πέμπτη 5/11/2020, 12:46
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σ. Τσιόδρας: Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες

Σ. Τσιόδρας: Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες

«Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με πολύ σημαντική μεταδοτικότητα τις τελευταίες ημέρες» υπογράμμισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να επιβάλει εκ νέου lockdown, από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου και για τρεις εβδομάδες.

Tις τελευταίες επτά ημέρες περισσότερα από 1.000 άτομα άνω των 65 ετών, «στην ηλικία δηλαδή που κατά κάποιο τρόπο κλιμακώνεται ο κίνδυνος», έχουν αναγνωριστεί ως κρούσματα κορωνοϊού. «Αυτό από μόνο του είναι καθοριστικό» είπε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε: «Με βάση τα ελληνικά δεδομένα, υπολογίζουμε πλέον με μαθηματικές εκτιμήσεις, ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου που πάσχει από κορωνοϊό να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή ακόμα να μπει σε ΜΕΘ» και αυτή τη στιγμή η πιθανότητα για έναν άνδρα άνω των 75 ετών με κορωνοϊό είναι σημαντική».

Αναφερθείς στον αριθμό των θανάτων προειδοποίησε πως «ακόμα και αν ο ιός τρέχει με μικρότερες ταχύτητες στους θανάτους από ό,τι στις νέες νοσηλείες, εάν πιεστεί το σύστημα υγείας, αυτό θα αλλάξει». Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ανθρώπους που είναι ηλικιωμένοι, άνω των 75 ετών, αλλά «όταν έχεις μεγάλη διασπορά θα έχεις περιστατικά και σε νεότερες ηλικίες» επεσήμανε,  αναφέροντας συνολικά οκτώ περιστατικά συμπολιτών μας κάτω των 75 ετών που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες επτά ημέρες.

Αύξηση της θετικότητας των τεστ 

Εστιάζοντας στη συνέχεια στα τεστ που διεξάγονται είπε ότι «από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ» με μέσο όρο πάνω από 19.000 τεστ την ημέρα και επιπλέον 3.000 rapid τεστ, ενώ προγραμματίζονται και αυτοματοποιημένοι έλεγχοι σε όλη την επικράτεια. Όπως επισήμανε, από τα τεστ που διεξάγονται είναι «χαρακτηριστική η άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9%». Όταν αυτό συνεκτιμηθεί με την επιθετικότητα του ιού στη χώρα, πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι 1 στους 10 με συμπτώματα αυτή τη στιγμή έχει μολυνθεί με κορωνοϊό, πρόσθεσε.

Σημείωσε παράλληλα πως «ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν έχει συμβεί να έχουμε τόσους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ από έναν ιό» είπε, προσθέτοντας ότι ημερησίως γίνονται πάνω από 17 εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία, απ’ ό,τι βγαίνουν» ανέφερε συγκεκριμένα.

«Η χρήση μάσκας θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, μέχρι να έρθει το εμβόλιο»

Επικαλούμενος το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ECDC, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως το lockdown «έχει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και το μεγαλύτερο βαθμό βεβαιότητας ως μέτρο» και η χρήση μάσκας «έχει μια σημαντική βεβαιότητα και αποτελεσματικότητα και ένα μεγαλύτερο εύρος», ενώ παράλληλα είναι «το πιο εύκολο μέτρο που υιοθετείται από όλες τις χώρες».

«Θεωρείται ότι θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, εάν η χρήση της γίνει σε μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού που υποφέρει αυτή τη στιγμή, μέχρι να έρθει το εμβόλιο» δήλωσε.

Πάνω από το αναμενόμενο η θνησιμότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Παραπέμποντας σε στοιχεία του δικτύου «Euromomo» ο καθηγητής σημείωσε πως διαπιστώνεται «παραπάνω από το αναμενόμενο θνησιμότητα» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. «Η εικόνα της τελευταίας εβδομάδας δείχνει ότι αρχίζει να αυξάνεται η θνησιμότητα στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στη Γαλλία. Μια εικόνα, που θέλω να το τονίσω, περιμένουμε να αλλάξει για όλη την Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες και ελπίζουμε να μην επεκταθεί πάρα πολύ αυτό το φαινόμενο θνησιμότητας παραπάνω από το αναμενόμενο, κάτι που το βλέπουμε κάθε χρόνο τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο με τη γρίπη. Αλλά ποτέ μα ποτέ δεν το έχουμε δει αυτήν την περίοδο του έτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο βόρειο ημισφαίριο» παρατήρησε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News