Κοινωνία Τρίτη 17/11/2020, 12:51
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοταχώς προς κυλιόμενα lockdown;

Ολοταχώς προς κυλιόμενα lockdown;

«Κάθε μισή ώρα χάνουμε έναν άνθρωπο». Η συγκλονιστική αυτή μαρτυρία του Νικόλαου Καπραβέλου, διευθυντή της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου περιγράφει τη σκληρή πραγματικότητα στη χώρα ύστερα από δέκα ημέρες lockdown και λειτουργεί ως μήνυμα αφύπνισης για όλους. Γιατροί και νοσηλευτές δίνουν καθημερινά έναν άνισο αγώνα, το ΕΣΥ δοκιμάζει τα όρια της αντοχής του, μαθητές και γονείς καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα και ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας μένει παγωμένο. Το μήνυμα των ειδικών είναι ένα: Εάν δεν τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα, δεν θα αποφύγουμε την διαρκή επανάληψη του σκοτεινού σκηνικού, με κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη.

Σε όλη τη χώρα μόλις το 22% των κλινών στις ΜΕΘ παραμένουν κενές. Στη Θεσσαλονίκη το σύστημα έχει χτυπήσει ήδη «κόκκινο», καθώς μόλις δέκα κλίνες μένουν διαθέσιμες. Χθες ανακοινώθηκαν 2.198 νέα κρούσματα του κορωνοϊού και 59 θάνατοι ασθενών, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έφτασαν τους 400, με το μέσο όρο ηλικίας τους να υποχωρεί στα 64 έτη. Οι γιατροί των ΜΕΘ βλέπουν ολοένα και περισσότερους νέους να λυγίζουν από τον ιό. 

«Δε φοβόμαστε το θάνατο, αλλά δε μας φοβάται και ο θάνατος» τόνισε σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ. Καπραβέλος και πρόσθεσε: «οι τελευταίοι που θα πέσουνε θα είμαστε εμείς, γιατί είμαστε θυμωμένοι.» Όπως εξήγησε η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Το νοσοκομείο έχει 200 κλίνες ΜΕΘ και είναι κατειλημμένες από βαριά ασθενείς και 44 κλίνες σε διάθεση μιας νόσου. Κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί ποτέ πια στο παρελθόν. Σημείωσε δε πως η στατιστική του πρώτου κύματος ήταν λάθος. «Δεν είναι οι μεγάλης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε πλέον νέους ασθενείς, χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα. Ο ιός δεν κάνει διάκριση» ξεκαθάρισε.  Έκανε δε έκκληση στους πολίτες: «Βοηθήστε μας να κρατήσουμε το σύστημα. Να μην επισκέπτεστε ούτε τα παιδιά σας. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, που μίλησε επίσης στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, με κυριότερο τον περδιπλασιασμό του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσούν το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%. Σύμφωνα με τον καθηγητή σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Ακόμη ένα έιναι η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65- κάτι που συνέβη και στην Ιταλία. «Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν», «δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο», τόνισε ο καθηγητής.

Οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν για ακόμη μία πολύ δύσκολη εβδομάδα.Όπως επισημαίνουν η δυσκολία κάμψης της πορείας της επιδημίας αποδίδεται στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα πριν από την εφαρμογή του lockdown, την πιο ελαφριά μορφή απαγορευτικού που επελέγη, αλλά και την πιο «χαλαρή» εφαρμογή του από τους πολίτες, σε σύγκριση με το lockdown της περασμένης άνοιξης. 

Υπό τις συνθήκες αυτές αρκετά πιθανή θεωρείται η βραχυπρόθεσμη παράταση του lockdown, ακόμη και με τοπικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο επιθυμητός στόχος για άρση του lockdown με σχετική ασφάλεια είναι να μειωθούν τα νέα κρούσματα στα 500. Θα πρέπει ωστόσο να περιοριστούν και οι πιέσεις στο σύστημα υγείας. Όπως εξήγησε ο κ. Σύψας μόνο όταν σταματήσει η τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας και υπάρχει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες αλλά και σε ΜΕΘ μπορούμε να σκεφτούμε να ελαττώσουμε τα μέτρα. Προέβλεψε δε ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και επαναλαμβανόμενα lockdown έως την άνοιξη.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News