ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αναζήτηση χρυσής τομής κυβέρνηση – Εκκλησία

Σε αναζήτηση χρυσής τομής κυβέρνηση – Εκκλησία

Λίγο έλειψε να προκύψει μία άνευ προηγουμένου κρίση στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. Τα μέτρα που ελήφθησαν για την πανδημία στους ναούς, δημιούργησαν ισχυρή αντίδραση στους κόλπους της Εκκλησίας με τους Ιεράρχες, τον έναν μετά τον άλλο, να δημιουργούν συνθήκες ανταρσίας. Μεταξύ των σκληροπυρηνικών, υπήρχαν αρκετοί, όπως ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, ο οποίος μίλησε (Open) για διωγμό. «Το λέω με πόνο ψυχής. Δεν μπορεί κανείς να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι πολύ φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο». Ενδεικτική των τάσεων που αναπτύσσονταν ήταν η δήλωση του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου, ο οποίος μετά τα πρόστιμα που επεβλήθησαν στην Μητρόπολη του για μη τήρηση των μέτρων μίλησε για «αμαρτωλά νομοθετικά μέτρα».

Ο αριθμός των πιστών
Το μεγάλο χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας ήταν ο αριθμός των πιστών. Τα 9 άτομα που είχε ορίσει η Πολιτεία και 25 για τους Μητροπολιτικούς ναούς δεν ήταν καν σημείο εκκίνησης για την Εκκλησία που ζητούσε 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα – όπως είχε συμβεί στην πρώτη φάση της πανδημίας – και 50 άτομα μάξιμουμ για τους μεγάλους Μητροπολιτικούς ναούς. Μέχρι και χθες αυτή ήταν η μεγάλη διαφορά, καθώς κατά τα λοιπά είχαν γίνει αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η μεν Εκκλησία είχε δεχτεί να μην γίνουν λιτανείες, και ο Σταυρός των Θεοφανείων να πέσει εντός κολυμβήθρας. Η κυβέρνηση από την πλευρά της συναίνεσε στην πραγματοποίηση μίας επιπλέον Θείας Λειτουργίας την Πρωτοχρονιά. Παράλληλα αποδέχεται και την δυνατότητα ατομικής λατρείας από την 21η Δεκεμβρίου έως την 6η Ιανουαρίου, «επ’ ευκαιρία εξόδου», δηλαδή αν είναι κάποιος έξω για άλλο λόγο να μπορεί να πάει σε ένα ναό.

Η πρόταση των ειδικών
Στο μείζον θέμα των ατόμων που θα εισέρχονται σε έναν ναό, οι τελικές αποφάσεις πάρθηκαν από τους λοιμωξιολόγους. Σε χθεσινή σύσκεψη τέθηκε το θέμα με τους ειδικούς να προτείνουν 1 άτομο ανά 15 τετραγωνικά και από 25 μέχρι 50 στους μεγάλους Μητροπολιτικούς ναούς, κάτι που φαίνεται να ικανοποιεί την πλευρά της Εκκλησίας. Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο θα παρθούν σήμερα στην συνεδρίαση της ΔΙΣ. Όλα τα παραπάνω τέθηκαν σε συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο χθες. Ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε το θέμα των 9 ατόμων με τον πρωθυπουργό να παραπέμπει στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών «τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει».
Τέλος, όσον αφορά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του συστήματος click away δεν φαίνεται να υπάρχει συνωστισμός που φοβόταν η κυβέρνηση, ταυτόχρονα όμως δεν φαίνεται να λειτουργεί και η αγορά, συσσωρεύοντας προβλήματα που θα φανούν το επόμενο διάστημα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News