Business & Finance Κυριακή 13/12/2020, 14:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο προϋπολογισμός στερεί από το ΥΠΕΞ αναγκαία μέσα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο προϋπολογισμός στερεί από το ΥΠΕΞ αναγκαία μέσα

Για έναν αντικοινωνικό προϋπολογισμό, πολύ κατώτερο των περιστάσεων και καθρέφτη των πολλαπλών αποτυχιών της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα της Βουλής.

Όπως είπε τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. «Η χώρα μας είναι προτελευταία στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τις απώλειες εισοδήματος μετά τον υπολογισμό των μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πίσω από τους στεγνούς αριθμούς κρύβονται δράματα. Προχθές κιόλας ο δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας με επιστολή του στο Υπουργείο Οικονομικών και Ενέργειας διαμαρτυρόταν για την διακοπή του ρεύματος σε φτωχές οικογένειες του Δήμου του που παίρνουν το φαγητό τους από τα συσσίτια. Νομίζετε ότι τα παιδάκια αυτών των  οικογενειών θα έχουν ίσες ευκαιρίες στη ζωή και στην εκπαίδευση με τα δικά μας, όταν θα πρέπει να παρακαλούν στο σπίτι ενός θείου ή μιας θείας κάτι να ακούσουν από  τα μαθήματα τηλεκπαίδευσης;» ανέφερε. 

Σημείωε ακόμη ότι η επιλογ είναι ταξική και αποσκοπεί σε μια πλήρη αναδιοργάνωση της οικονομίας όπως την προδιαγράφει η Έκθεση Πισσαρίδη «που είναι συγκρίσιμη με τα χειρότερα μνημόνια της χώρας και ίδιας νεοφιλελεύθερης έμπνευσης με αυτά».

Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός στερεί από το Υπουργείο Εξωτερικών τα αναγκαία μέσα για να επιτελέσει την εθνική αποστολή του. «Τα προϋπολογισθέντα κονδύλια για το 2021 υπολείπονται των πραγματικών δαπανών του 2020 κατά περίπου 7.000.000. Και αυτό ενώ μεταφέρθηκαν στο ΥΠΕΞ εκατοντάδες εργαζόμενοι και δομές από τα Υπουργεία Οικονομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Το μεγάλο ζητούμενο της κάλυψης της υγειονομικής περίθαλψης στο εξωτερικό (εκτός ων χωρών της Ε.Ε.) παραμένει χωρίς επίλυση, αφού δεν προβλέπονται τα αναγκαία κονδύλια για το σκοπό αυτό, παρά την πανδημία, παρότι θρηνούμε ήδη ένα νεκρό στις αρχές εξωτερικού» είπε.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News