ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι περιμένει από τη Σύνοδο η Αθήνα

Τι περιμένει από τη Σύνοδο η Αθήνα

Προσηλωμένη στον στόχο της που δεν είναι άλλος από ένα «σαφές μήνυμα καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας» και το οποίο θα αποτελεί συνέχεια των αποφάσεων της 2ας Οκτωβρίου μεταβαίνει σήμερα το πρωί η ελληνική αποστολή υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να τηρήσει τις αποφάσεις του Οκτωβρίου «και να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία». Το εύλογο ερώτημα είναι εάν κάτι τέτοιο δεν συμβεί πως θα  αντιδράσει η ελληνική πλευρά; Κυβερνητικές πηγές λένε πως σε μία τέτοια περίπτωση «θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας της Ευρώπης» χωρίς ωστόσο να εστιάζουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το οποίο ούτως ή άλλως είναι απευκταίο.  

Τι λένε για το προσχέδιο  

Οι ίδιες πηγές άλλωστε δεν σχολίαζαν το προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω του Reuters και κάνει λόγο για πιθανές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας οι οποίες μπορεί να συζητηθούν τον Μάρτιο. Σημείωναν πως «πρόκειται για προσχέδιο» και σε κάθε περίπτωση παρέπεμπαν σε όσα είπε ο πρωθυπουργός στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην τουρκική συμπεριφορά και κατηγόρησε την Αγκυρα πως απέρριψε την προσφορά της Ευρώπης να ακολουθήσει μια θετική ατζέντα, επιλέγοντας την κλιμάκωση της έντασης. Οσον αφορά την απόσυρση του Ορουτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε προσχηματική «δέκα μέρες πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Στην ελληνική πλευρά αποκρούουν, όπως προειπώθηκε, το επιχείρημα περί θετικής προσέγγισης της Τουρκίας, λέγοντας πως κάτι τέτοιο έχει ήδη γίνει και το απέρριψε εν τοις πράγμασι η Αγκυρα συνεχίζοντας τις προκλήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε ανέφερε κατά την χθεσινή τοποθέτησή του πως η Ελλάδα έχει δηλώσει επανειλημμένως πως επιθυμεί τον διάλογο με την Τουρκία, αλλά «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αλλάξει τη συμπεριφορά της αν δεν της ασκηθεί πίεση».   

Σύνδεση με μεταναστευτικό  

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία και στο Μεταναστευτικό και την εκ νέου εργαλειοποίησή του από την Τουρκία, όπως αποκάλυψε ο Νότης Μηταράκης τόσο για το πρόσφατο ναυάγιο στη Λέσβο, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο Σομαλοί μετανάστες προωθούνται προς τα ελληνικά νησιά. Αναφερόμενος τέλος, στην ανάγκη να «παγώσουν» οι πωλήσεις ευρωπαϊκών όπλων προς την Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται τα κράτη μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία – όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών μελών. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News