Πολιτική Τετάρτη 2/12/2020, 11:05
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Αθήνα προλειαίνει το έδαφος ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Η Αθήνα προλειαίνει το έδαφος ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Τις διπλωματικές κινήσεις της ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου οπότε και θα επανεκτιμηθούν η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας εντείνει η Αθήνα, την ώρα που η γειτονική χώρα αποδύεται σε μία προσπάθεια να αποφύγει το ενδεχόμενο να της επιβληθούν κυρώσεις.

Προλειαίνοντας το έδαφος για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Συμμετείχε επίσης σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τους πρωθυπουργούς της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας.

Από την πλευρά της η Άγκυρα, λίγο μετά την επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας, κάλεσε χθες την Αθήνα σε διάλογο άνευ όρων, ζητώντας τον καθορισμό ημερομηνίας διερευνητικών επαφών. «Η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις. Είχαμε συμφωνήσει με την Ελλάδα στην έναρξη των διερευνητικών επαφών. Όμως η Ελλάδα υποχώρησε με την δικαιολογία της παρουσίας του Oruc Reis κι έτσι δεν καθορίστηκε η ημερομηνία των συναντήσεων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Όπως έχει γράψει η «Καθημερινή» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχεδιάζει μία κίνηση εντυπωσιασμού την ημέρα που θα συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανακοινώνοντας μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η γειτονική χώρα δέχθηκε πάντως χθες έντονες επικρίσεις από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της συνάντησης ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, κατηγόρησε την Τουρκία ότι εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας τη συνοχή της.

Οι βολές του Αμερικανού ΥΠΕΞ δεν έμειναν αναπάντητες από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξέφρασε τη «λύπη» του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ τάσσονται «εναντίον της Τουρκίας» και υποστηρίζουν, όπως υποστήριξε, τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου».

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την θέση που διατύπωσε ο κ. Πομπέο. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν σχολιάζει τους «ανυπόστατους ισχυρισμούς περί μαξιμαλιστικών θέσεων», σημειώνοντας πως αν η συμπεριφορά με βάση το διεθνές δίκαιο είναι μαξιμαλιστική, τότε το ΝΑΤΟ είναι μαξιμαλιστικό. Επισήμανε ακόμη πως το σύνολο των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, πρέπει να δείξουν εμπράκτως την προσήλωση τους σε βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων δικαίου.

Σημειώνεται πως ενόψει της Συνόδου Κορυφής ο κ. Δένδιας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρουμάνο ομόλογό του, με τον οποίο συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Είχε επίσης συνάντηση με τον πρέσβη της Αιγύπτου με βασικά θέματα στην ατζέντα την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, αλλά και της διμερούς συνεργασίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News