ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαγκωνισμός για την ανάπτυξη το 2021

Η κυβέρνηση εγκαλεί την αντιπολίτευση ότι επενδύει στο δυσμενέστερο σενάριο

Διαγκωνισμός για την ανάπτυξη το 2021

 «Από τις 42 ελληνικές και διεθνείς μελέτες που υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη το 2021 θα είναι ισχυρή, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τη μελέτη του ΟΟΣΑ, γιατί επενδύει στην καταστροφή της χώρας» ανέφερε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του στην συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο ΥΠΟΙΚ κατέθεσε πράγματι τις εκτιμήσεις 42 διεθνών οργανισμών, οίκων αξιολόγησης, τραπεζών και κέντρων μελετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που με βάση τα σημερινά δεδομένα  λένε ότι η Ελλάδα θα τρέξει με ύφεση 8,9% το 2020 – στο Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν 10,5% – αλλά το 2021 η ανάπτυξη θα είναι 4,1%. Ο κ. Σταικούρας μάλιστα υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα θα τρέξει το 2021 με +5%, το ΔΝΤ με +5,7%. Ο υπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως απ΄ όλες αυτές τις μελέτες ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να αναδείξει του ΟΟΣΑ που μιλά για αναιμική ανάπτυξη μόλις 0,9%. «Επενδύετε στην καταστροφή της χώρας» είπε ο κ. Σταϊκούρας απευθυνόμενος σε όσους από την αντιπολίτευση αμφισβητούν τις προβλέψεις της κυβέρνησης. Οσον αφορά το χρέος ο κ. Σταικούρας είπε πως πράγματι θα αυξηθεί. «Θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία, αλλά άλλο δημοσιονομική ευελιξία και άλλο ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός»  είπε ο κ. Σταϊκούρας. 

Αντιπαράθεση για τα αποτελέσματα της Συνόδου  

Μπορεί η συζήτηση στην Βουλή να ήταν για τον προυπολογισμό του 2021, αλλά εξελίσσεται σε εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση όπως φάνηκε τις τρεις μέρες που προηγήθηκαν. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής με τις γραμμές να είναι δύο: αφενός η κυβέρνηση «πατά» πάνω στην λογική πως η Ευρώπη κινείται αργά και λαμβάνει αποφάσεις με το σταγονόμετρο, η δε αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση πως πέρασε κάτω από τον πήχυ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως είναι η πρώτη φορά που γίνετα ρητή αναφορά στο άρθρο που παραπέμπει σε κυρώσεις και υπογράμμισε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι να πηγαίνει κάθε φορά και ένα βήμα παρακάτω κάτι που συνέβη στην τελευταία Σύνοδο. Εξαπέλυσε δε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως επί κυβέρνησής του δεν ελήφθησαν ποτέ κυρώσεις για την Τουρκία, καταθέτοντας μάλιστα τα πρακτικά από το Συμβούλιο Κορυφής τον Μάιο του 2019. «Στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια, αλλά χρειάζεται αυτοκριτική. Οταν αποτυχίες παρουσιάζονται ως θρίαμβοι φοβάμαι για τα χειρότερα» σχολίασε δηκτικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος.  «Έχει σημασία να προχωρήσουμε μαζί με την Ευρώπη, χτίζοντας τις συμμαχίες μας, είναι μια πολυεπίπεδη διαδικασία που προχωρά», αντέτεινε ο Στέλιος Πέτσας. 

Πιο αιχμηρός ο Νίκος Δένδιας  

Ο Νίκος Δένδιας που επίσης μίλησε κατά την συζήτηση στην Βουλή, δεν εξέφρασε την ίδια ήπια θέση με τον κ. Πέτσα, κατακρίνοντας την Ευρώπη για τους χειρισμούς της. «Αν θέλετε την άποψή μας, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων για την Τουρκία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών για να προσθέσει και άλλα αιχμηρά σχόλια σε άλλη σημεία της ομιλίας του. Ενδεικτικά αναρωτήθηκε «ποιου οπλικού συστήματος το εξαγωγικό αποτύπωμα υπερβαίνει το αποτύπωμα της προάσπισης του Διεθνούς Δικαίου;» λέγοντας πως η μη επιβολή κυρώσεων αποτελεί επιβράβευση της «αλαλάζουσας Τουρκίας».  

Mουδιασμένο ξεκίνημα – Παράθυρο και για εμπορικά

Χθες ήταν η πρώτη μέρα που άνοιξε το λιανεμπόριο με το λεγόμενο clickaway. Η κίνηση στην αγορά ήταν μουδιασμένη, καθώς η συμμετοχή των εμπορικών καταστημάτων ήταν μικρή και οι καταναλωτές πολύ διστακτικοί. Την ίδια ώρα με ΦΕΚ ανοίγει «παράθυρο» να δουλέψουν και μερικά καταστήματα εντός εμπορικών κέντρων με την λύση του clickaway σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο. Ο Αδωνις Γεωργιάδης πάντως με ανάρτησή του στο twitter έγραψε πως εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα και υπάρξει συνωστισμός η δυνατότητα αγοράς με click away θα ανασταλεί.  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News