ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Τι θα πει σήμερα ο πρωθυπουργός στη Βουλή

Τι θα πει σήμερα ο πρωθυπουργός στη Βουλή

Τον λόγο αναμένεται να λάβει σήμερα στην Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τελευταία ημέρα της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2021. Οι βασικοί άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες του MR, θα είναι οι εξής:  

Πρώτον, η «κοινωνία» θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του προϋπολογισμού του 2021. Πρόκειται για μια συνέχεια της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας, έχοντας βάλει έντονο κοινωνικό πρόσημο στην πολιτική του.
Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι ο προϋπολογισμός αυτός μπορεί να συντάχθηκε σε συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής αβεβαιότητας, ταυτόχρονα, όμως, σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κεφαλαίου και το άνοιγμα ενός νέου που θα σηματοδοτήσει η το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης του πληθυσμού και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τρίτον, είναι προφανές πως η ομιλία του πρωθυπουργού θα περιέχει ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει δίνοντας έμφαση στα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και επιχειρήσεων που έλαβε η κυβέρνηση το 2020 και ήταν ύψους 24 δις ευρώ.

Τέταρτον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στον προϋπολογισμό του 2021, τονίζοντας πως έχει συνταχθεί πάνω σε δύο άξονες: α) στα μέτρα ανακούφισης από τις συνέπειες της πανδημίας καθώς ήδη έχουν προβλεφθεί 7,5 δις για μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της και β) το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που θα στηρίζεται σε πρωτοβουλίες που θα ευνοούν την ανάπτυξη με στόχο να επαναφέρουν τη χώρα σε δυναμική τροχιά.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι από 1/1/2021 θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων με τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά πως και οι πρώτοι μήνες του 2021 δεν θα είναι εύκολοι, μέχρι τουλάχιστον να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών. Αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας κατά την ομιλία του, αναμένεται ανάπτυξη θα είναι πάνω από 4%, ίσως και πάνω από 5%.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News