ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κινήσεις Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για Όμικρον, εμβόλια, ενεργειακό κόστος

Οι κινήσεις Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για Όμικρον, εμβόλια, ενεργειακό κόστος

Χθες ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην Σύνοδο του Ευρωπαικού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες δεν απέκλεισε νέα μέτρα τα Χριστούγεννα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παράλληλα όμως ζήτησε από την Ευρώπη να μην εφησυχάζει με τη μετάλλαξη Όμικρον ζητώντας πιο αυστηρές αναφορές για την μετάλλαξη στα Συμπεράσματα και τονίζοντας ότι τα στοιχεία που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανησυχητικά.

Σχετικά με την ισχύ του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε 6+ 1 μήνες, αντί του 6+3 που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οσον αφορά την ενεργειακή κρίση ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις ώστε να απορροφηθούν ακόμα περισσότερο οι αυξήσεις στην ενέργεια, ενώ προανήγγειλε, αύριο Σάββατο, που θα μιλήσει στην Βουλή για τον προυπολογισμό νέα μέτρα στήριξης για τις αυξήσεις των τιμών στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και του φυσικού αερίου, ενώ θα λάβει επίσης ειδική πρόνοια για τους αγρότες.  

Τα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» μεταξύ άλλων θα υπάρξει έκπτωση 30% στους λογαριασμούς για το φυσικό αέριο, από το 16% που ίσχυε για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Παράλληλα θα υπάρξει διεύρυνση του επιδόματος για ρεύμα που θα φτάσει για το μήνα Δεκέμβριο από 39 έως 45 ευρώ, κάτι που αναμένεται να επεκταθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2022, μία περίοδο που η ενεργειακή κρίση θα συνεχίσει να υφίσταται, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις θα φτάσει έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Παράλληλα σχεδιάζεται επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε 200.000 δικαιούχους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News