ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Μητσοτάκης αποφάσισε υποχρεωτικό εμβολιασμό

Γιατί ο Μητσοτάκης αποφάσισε υποχρεωτικό εμβολιασμό

Αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών εξήγησε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, σε μία συνεδρίαση που είχε το στοιχείο της σύγκρουσης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, ανέφερε πως πρώτον η απόφαση της κυβέρνησης προφανώς και συνδέεται με την ανησυχητική μετάλλαξη «Όμικρον» που αλλάζει τα δεδομένα παγκοσμίως. Είναι σαφές πως η κυβέρνηση θα έπαιρνες έξτρα μέτρα όπως συνέβη σε όλη την Ευρώπη.  

Κατά δεύτερον, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι αποδεδειγμένα η πιο ευάλωτη. Στο πλαίσιο αυτό παρέθεσε και τα στοιχεία, τα οποία χαρακτήρισε «αδυσώπητα»,  που τον οδήγησαν στην απόφαση: 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν σήμερα είναι άνω των 60 ετών. 7 στους 10 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ ανήκουν στην ίδια κατηγορία και παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. 

Ο τρίτος λόγος είναι πως η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα  έδειξε μία άρνηση στον εμβολιασμό τις τελευταίες 3 εβδομάδες. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους 60 ετών και άνω μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τους για πρώτη δόση και να αποκτήσουν με αυτόν τον τρόπο ασπίδα προστασίας.

«Ήταν η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με όλες τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες. Σε αυτούς, λοιπόν, κυρίως πρέπει να εστιαστεί η δράση μας» ανέφερε.

Οσον αφορά την κριτική που υπάρχει για το πρόστιμο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση, τελικά, των νοσοκομείων τα οποία τόσο δοκιμάζονται» και «μία τελευταία ώθηση για να λάβουν, όσοι πρέπει, τη σωστή απόφαση» καταλήγοντας πως είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί.  

Πιο νωρίς η τρίτη δόση 

Ο πρωθυπουργός κατά την συζήτηση αποκάλυψε ακόμα πως μετά την πρωτοβουλία του για την έκδοση πιστοποιητικού μόνο μετά την τρίτη δόση, έχει λάβει μία ακόμα πρωτοβουλία, καθώς έχει ζητήσει από την επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης.

Η πρόταση Μητσοτάκη είναι να ανοίξει η τρίτη δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το σύστημα εμβολιασμού μπορεί να ανταποκριθεί.  

Διαβάστε επίσης: 

Μητσοτάκης: Ζητά επίσπευση της τρίτης δόσης στους τέσσερις μήνες

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιους αφορά το πρόστιμο – Ποιοι εξαιρούνται

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News