Πολιτική Τετάρτη 10/11/2021, 22:06
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλική πρεσβεία: Πρωτοφανή επίπεδα συνεργασίας Αθήνας-Παρισιού στην άμυνα

Γαλλική πρεσβεία: Πρωτοφανή επίπεδα συνεργασίας Αθήνας-Παρισιού στην άμυνα

Η 30η Συνεδρίαση της κοινής Επιτροπής Εξοπλισμών που διεξήχθη στην Αθήνα, 8 και 9 Νοεμβρίου μερικές εβδομάδες μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την άμυνα και την ασφάλεια «έχει βαρύνουσα σημασία», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

Για «πρωτοφανή επίπεδα συνεργασίας στην άμυνα και την ασφάλεια» και «σπουδαίες προοπτικές για τη βιομηχανική δραστηριότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις δύο χώρες», μίλησε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ μετά τη συνάντησή του με την Επιτροπή και εκπροσώπους των επιχειρήσεων.

Η Επιτροπή Εξοπλισμών και αμυντικο-τεχνικής συνεργασίας, που συνεδριάζει σε ετήσια βάση, “στοχεύει στη βελτίωση των δυνατοτήτων άμυνας, στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών, στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των αμυντικών εξοπλισμών των δύο χωρών μας και στην ανάπτυξη μιας βιομηχανικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των αμυντικών μας εταιρειών”, επισημαίνεται στο ίδιο κείμενο.

Η Επιτροπή Εξοπλισμών συνεδρίασε υπό την προεδρία των εκπροσώπων της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA), των μηχανικών εξοπλισμού Τιερί Καρλιέ και Τομά Λομ από τη γαλλική πλευρά και του Αντιναυάρχου Αριστείδη Αλεξοπούλου, Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, από ελληνικής πλευράς.

Ο Αντιστράτηγος Καρλιέ χαιρέτησε την πρόσφατη υπογραφή της ελληνογαλλικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης και αναφέρθηκε, με τον ομόλογό του, στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας. «Η απόκτηση των αεροσκαφών Rafale από την Ελληνική Αεροπορία αποτέλεσε ένα σημαντικό θετικό βήμα, όπως φυσικά και οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για την επικείμενη απόκτηση των γαλλικών φρεγατών FDI από το Ελληνικό Ναυτικό». Ακόμη, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι πολλά υποσχόμενες προοπτικές συνεργασίας στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση μεταξύ Γάλλων και Ελλήνων βιομηχάνων του τομέα της άμυνας. Από γαλλικής πλευράς συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταιρειών NAVAL GROUP, NEXTER, SAFRAN, THALES, AIRBUS, ARQUUS και MBDA.

Αφού συνάντησε τους συμμετέχοντες στην Επιτροπή και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, ο Πατρίκ Μεζονάβ τόνισε: «Η στρατηγική εταιρική σχέση βρίσκεται πλέον στον πυρήνα της ελληνογαλλικής σχέσης και μας επιτρέπει να ανυψώσουμε τη συνεργασία μας στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας σε πρωτοφανή επίπεδα. Διανοίγονται σπουδαίες προοπτικές και είναι στο χέρι μας να τις υλοποιήσουμε, συνεισφέροντας θετικά στη βιομηχανική δραστηριότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις δύο χώρες.»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News