ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί το Μαξίμου ξορκίζει νέο lockdown

Γιατί το Μαξίμου ξορκίζει νέο lockdown

Μετ’ επιτάσεως και χωρίς κανένα περιθώριο παρερμηνειών το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει κάθε πιθανότητα ενός νέου lockdown. Χθες ο κ. Οικονόμου σχολιάζοντας το θέμα το είπε ρητώς τουλάχιστον δύο φορές, ξεκαθαρίζοντας πως «το 2021 δεν είναι 2020».

Πράγματι παρά το γεγονός πως ο εμβολιασμός το τελευταίο διάστημα έχει «κάτσει» σε χαμηλά επίπεδα, δεν παύει να είναι εμβολιασμένοι σχεδόν 2 στους 3 πολίτες, που μαζί με όσους έχουν νοσήσει δημιουργούν ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας. Σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε στην ίδια φάση με πέρυσι και ένα πιθανό lockdown θα έστελνε τελείως λανθασμένο μήνυμα «ακυρώνοντας» την μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα και στον εμβολιασμό, καθώς θα ήταν σαν να έλεγε ακόμα και σε εκείνους που εμβολιάστηκαν να γυρίσουν στην ίδια κατάσταση με έναν χρόνο πριν.

Εξού και κυβερνητική στελέχη επισημαίνουν πως τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν στην Θεσσαλονίκη δεν είναι lockdown αλλά τα ήδη προβλεπόμενα μέτρα για μία περιοχή που εισέρχεται στο κόκκινο. Την ίδια ώρα και ο πρωθυπουργός απέκλειε ένα νέο lockdown κατά την συνάντηση που είχε με τον Σλοβάκο ομόλογο του, Εντουαρτ Χέγκερ στο Μέγαρο Μαξίμου, βάζοντας στην εξίσωση και την οικονομία που έχει πάρει μπρος και δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. «Οδεύοντας προς το τέλος της πανδημίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης «οι οικονομίες μας δεν μπορούν να υποστούν άλλους περιορισμούς και εφαλτήριο για την ανάπτυξη, για την επανεκκίνηση των οικονομιών μας στην Ευρώπη, αποτελεί αναμφίβολα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε μία αποστροφή του.

Τι θα γίνει με τις παρελάσεις

Τo σημαντικότερο ερώτημα αυτή την στιγμή είναι εάν η κυβέρνηση θα επιτρέψει να γίνουν παρελάσεις αλλά και η λιτανεία του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου.

Οφείλω να σας πω ότι και μέσα στο καλοκαίρι είχαμε μεγάλες γιορτές και θρησκευτικές λειτουργίες, οι οποίες έγιναν με ένα πλαίσιο συγκεκριμένων μέτρων» ανέφερε χθες ο κ. Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα γίνει η λιτανεία της 26ης Οκτωβρίου, προσθέτοντας πως φέτος «δεν είναι ίδιο με πέρυσι εξαιτίας του εμβολιασμού. Και δεν πρέπει αυτό να το ξεχνάμε, ούτε στιγμή».

Το ίδιο μοντέλο αναμένεται να εφαρμοστεί και στις παρελάσεις. Δηλαδή να γίνουν κανονικά με αυστηρά μέτρα. «Εχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων λειτουργίας διαφόρων δραστηριοτήτων που καλύπτει και ορισμένες από αυτές τις κατηγορίες» είπε ο κ. Οικονόμου αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως βούληση της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News