Πολιτική Κυριακή 26/09/2021, 07:15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές στην Ισλανδία: Ο αριθμός ρεκόρ των 9 κομμάτων μπαίνει στη βουλή

φωτ. ΑΡ

Aρκετά δύσκολο προδιαγράφεται το νέο πολιτικό σκηνικό στην Ισλανδία μετά τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Σάββατο, καθώς ο αριθμός ρεκόρ των εννέα κομμάτων αναμένεται να μπει στο κοινοβούλιο, καθιστώντας πολύ δύσκολο να βρουν κοινό έδαφος στα άκρως σημαντικά θέματα, όπως κλιματική αλλαγή και υγεία. 

Η κυβερνητική συμμαχία δεξιάς-αριστεράς που κυβερνά στην Ισλανδία οδεύει να διατηρήσει την πλειοψηφία της σύμφωνα με τα ακόμη προσωρινά αποτελέσματα, όμως το κίνημα της οικολογικής αριστεράς της πρωθυπουργού Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ χάνει έδαφος έναντι των δύο δεξιών συμμάχων του.

Περί τις 04:00 (ώρα Ελλάδας), η κυβερνητική συμμαχία πιστωνόταν τις 38 από τις 63 έδρες του ισλανδικού κοινοβουλίου, με πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, πάντως δεν είναι σίγουρο πως οι τρεις παρατάξεις θα συνεχίσουν να συγκυβερνούν.

Μεγάλος κερδισμένος της βραδιάς αναδείχθηκε το Κόμμα της Προόδου (κεντροδεξιά), που οδεύει να αρπάξει από το κίνημα Αριστερά-Πράσινοι της κυρίας Γιάκομπσντοτιρ τη θέση της δεύτερης μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στην Ισλανδία, πίσω από το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (δεξιά) του πρώην πρωθυπουργού Μπγιάρνι Μπένεντικτσον.

Σύμφωνα με στατιστικές προβολές, αυτό το τελευταίο οδεύει να συγκεντρώσει το 24,3% των ψήφων και 16 έδρες (ισάριθμες με όσες είχε) από τις 63 του κοινοβουλίου, ενώ το κόμμα της Προόδου του Σίγουρντουρ Ίνγκι Γιόχανσον θα κερδίσει το 16,5% των ψήφων και 13 έδρες (+5 σε σύγκριση με το 2017).

Το κόμμα Αριστερά-Πράσινοι υποχωρεί στο 14,7% και στις 9 έδρες (–2).

Αν και το μέλλον της συμμαχίας παραμένει αβέβαιο, οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων είχαν συμφωνήσει να διεξαγάγουν συνομιλίες εάν διατηρήσουν την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου, που απειλούνταν να χάσουν κατά δημοσκοπήσεις.

Το νησί του Βόρεια Ατλαντικού πέρασε μία περίοδο σταθερότητας από το 2017 υπό το σημερινό συνασπισμό αριστεράς-δεξιάς, μετά από αρκετά χρόνια πολιτικών σκανδάλων και έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτικών, μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008. 
 
Η κλιματική αλλαγή αναδεικνύεται σε άκρως σημαντικό ζήτημα για τους Ισλανδούς, που συνηθίζουν να αποκαλούν την χώρα τους «Γη της Φωτιάς και των Πάγων», εξαιτίας των ηφαιστείων και των πάγων που αποτέλεσαν και αναπόσπαστο κομμάτι της σειράς «Game of Thrones».  

moneyreview.gr με πληροφορίες από AFP και Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News