ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «κρυπτονομίσματα» Μητσοτάκη – Τσίπρα

Ποιες στρατηγικές ανακύπτουν από τη σύγκρουση στη Βουλή

Τα «κρυπτονομίσματα» Μητσοτάκη – Τσίπρα

Η χθεσινή συζήτηση στην Βουλή έβγαλε και ειδήσεις. Όχι για το εργασιακό νομοσχέδιο που ούτως ή άλλως ξέραμε που κινούνται τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά για τη στρατηγική τους που φτάνει έως τις εκλογές. Δύο αποστροφές, μία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης και μία του αρχηγού της αξ. αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα αποκρυπτογράφησαν τις εκ διαμέτρου αντίθετες στρατηγικές των κομμάτων. Από τη μία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του με μία κατά μέτωπο επίθεση στην Φώφη Γεννηματά. Βεβαίως ο πρωθυπουργός πήρε την πάσα από την ίδια την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ που νωρίτερα του είχε επιτεθεί σφοδρά, αλλά το γεγονός ότι ανταπέδωσε και μάλιστα σε πολύ σκληρό ύφος κάτι δείχνει. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ πως λειτουργεί ως απομίμηση του Αλέξη Τσίπρα και την προειδοποίησε πως οι πολίτες πάντα επιλέγουν το αυθεντικό από τις απομιμήσεις. Πίσω από την αντίδραση Μητσοτάκη κρύβεται η κυβερνητική πρόθεση για περαιτέρω πόλωση πριν τις εκλογές μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ώστε το ΚΙΝΑΛ του 7-8% σήμερα να απορροφηθεί σε ένα ποσοστό από το ΝΔ. Ολες αλλωστε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειονότητα των ψηφοφόρων του βλέπουν θετικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και συνεπώς δυνητικά θα μπορούσαν να στηρίξουν την πλειοψηφία.

Στον αντίποδα μία αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα αποκάλυψε την εκ διαμέτρου αντίθετη λογική. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «προοδευτική διακυβέρνηση» ήδη από τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική. Δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε και το ΚΙΝΑΛ σε εκλογική συνεργασία. Η φράση του Αλέξη Τσίπρα δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί στις επόμενες εκλογές ένα δυνατό Κίνημα Αλλαγής που θα έχει την δυνατότητα για μία τέτοια συνεργασία. Πρόκειται για μία στρατηγική εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη που δείχνει πως θα επιδιώξει την πόλωση και ένα δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» στο οποίο δεν έχει χώρο το ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, η ίδια η Φώφη Γεννηματά συνεχίζοντας  την σκληρή αντιπολίτευση στη ΝΔ έδειξε πως παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην επιδίωξη του επαναπατρισμού των κεντροαριστερών ψηφοφόρων με τα αντιδεξιά αντανακλαστικά που τα τελευταία χρόνια μεταπήδησαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News