ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Στυλιανίδης και πτέραρχος Τουρνάς στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Χ. Στυλιανίδης και πτέραρχος Τουρνάς στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Σήμερα στις 11.30 θα συμπληρωθεί και το τελευταίο κομμάτι του ανασχηματισμού καθώς θα πληρωθεί η θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας μετά την άρνηση την περασμένη εβδομάδα του Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα ανακοινώσει κατά πάσα πιθανότητα δύο νέα ονόματα, ενός υπουργού και ενός υφυπουργού με επικρατέστερα τον πρώην Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη για υπουργού και τον πρώην ΓΕΑ Πτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αφού εξέτασε πολύ προσεκτικά όλες τις επιλογές κατέληξε στο πρόσωπο του Ελληνοκύπριου πολιτικού με τις ευρωπαικές περγαμηνές. Ο κ. Στυλιανίδης θεωρείται κατάλληλος για αυτήν την θέση καθώς διετέλεσε από το 2014 έως το 2019 Ευρωπαίος Επίτροπος για την Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Διαχείριση Κρίσεων, έχοντας διεθνή και μεγάλη εμπειρία σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, ενώ η θητεία του απέσπασε θετικές κρίσεις στις Βρυξέλλες, αφού ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε να δημιουργήσει ευρωπαϊκή υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και έτρεξε τα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ.

Ως εκ τούτου θεωρείται ότι θα μπορέσει να κινητοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης ευρωπαικούς μηχανισμούς, τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και βοήθειας. Στο βιογραφικό του κ. Στυλιανίδη, πριν την θέση του Επιτρόπου έχει μπει η θητεία του ως ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως το 2014, ενώ νωρίτερα είχε διατελέσει βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας εκλεγμένος με τον ΔΗΣΥ την περίοδο 2006-2013.

Η νέα δομή της Πολιτικής Προστασίας θα έχει πιθανότατα και υφυπουργό, ο οποίος κατά πάσα πιθανότατα ο Πτέραρχος. Ο κ. Τουρνάς είναι εμπειρότατος ιπτάμενος, με πάνω από 4.000 ώρες πτήσης στα μαχητικά αεροσκάφη και θα είναι υπεύθυνος για το κομμάτι των πτητικών Μέσων πυρόσβεσης. Διετέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας από το 2013 έως το 2015.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News