Πολιτική Τρίτη 31/08/2021, 15:08
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ

Γ. Οικονόμου για Ευ. Αποστολάκη: Δείλιασε μετά τις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ

«Αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων - Ο ΣΥΡΙΖΑ τορπίλισε μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης»

Γ. Οικονόμου για Ευ. Αποστολάκη: Δείλιασε μετά τις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ

«Κατώτερο των περιστάσεων» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τον Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος απέρριψε τελικά την πρόταση να αναλάβει υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με την εμπλοκή που παρουσιάστηκε με την υπουργοποίηση του κ. Αποστολάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι αρχικά είχε αποδεχθεί την τοποθέτησή του αλλά στην πορεία «δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ» και «υποτάχθηκε στο κόμμα του».

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε παράλληλα «κατάπτυστη» την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τορπιλίζει τη συναίνεση και ότι εκφράζει τον διχασμό.

Διευκρίνισε ακόμη ότι κατόπιν της εξέλιξης αυτής οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και πως «μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων». Τον επιχειρησιακό συντονισμό, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση του κ. Οικονόμου:

«Ο Πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη.

Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.

Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.

Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας».

Τι δήλωσε ο Ευ. Αποστολάκης

Εξηγώντας από την πλευρά του την απόφασή του, ο κ. Αποστολάκης, σύμφωνα με δηλώσεις του στο ieidiseis.gr – υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί μία πρόταση «που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα». «Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη» ανέφερε.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Eίχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανακοίνωση της κυβέρνησης περί υπουργοποίησης του κ. Αποστολάκη. «Ο κ. Αποστολάκης την περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει στη θέση του κ. Χαρδαλιά. Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση, αλλά πρόσκληση σε αποστασία» ανέφεραν συγκεκριμένα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Αποστολάκης διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα «ότι δεν πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς».

«Προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στην πορεία άλλαξε γνώμη. Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο, καλό είναι να ξέρει ότι η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Μετά την απόφαση του κ. Αποστολάκη να μην αποδεχθεί τελικά την πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στο θέμα κάνοντας λόγο για «ιστορικό φιάσκο με τον ανασχηματισμό Μητσοτάκη». «Ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη εξελίσσεται τελικά σε παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο. Τελικά έμεινε με τους ακροδεξιούς που υπουργοποίησε και τις απαράγραπτες ευθύνες του για την αποτυχία του ‘επιτελικού κράτους’» σχολίασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του. Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News