ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναγερμός για τη θετικότητα στα νησιά

Συναγερμός για τη θετικότητα στα νησιά

Σε ανοδική τάση βρίσκεται και πάλι τις τελευταίες ημέρες η πανδημία μετά από κάποιο διάστημα που έδειξε να ακολουθεί επίπεδη πορεία. Δεν είναι μόνο τα κρούσματα που κινούνται σταθερά πέριξ των 3.000. Αυτό που προβληματίζει είναι η θετικότητα που έχει αρχίσει να ανεβαίνει ειδικά σε κάποια νησιά, χτυπώντας πολλαπλά καμπανάκια στους ειδικούς αλλά και στην κυβέρνηση. 

Χαρακτηριστικό είναι πως την εβδομάδα 19 Ιουλίου 2021 – 25 Ιουλίου 2021 το ποσοστό θετικότητας υπερέβη το 4% σε τρία νησιά. Πρόκειται για την Πάρο (θετικότητα 5,51%), τη Μύκονο (4,27%) και την Τήνο (4,20%) ενώ σε δύο ακόμα νησιά η θετικότητα ήταν άνω του 3%: σε Ρέθυμνο (3,76%) και Σαντορίνη (3,40%).

Την ίδια ώρα σε υψηλή επιτήρηση είναι ακόμα Αντίπαρος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Μήλος, Ρόδος, Λέρος, Κως, Σίφνος και Σέριφος. Με αυτή την εικόνα που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα νησιά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί για τις επόμενες μέρες, ακόμα και μέτρα τύπου Μυκόνου για ένα μικρό διάστημα εάν η κατάσταση ξεφύγει. Κεντρική βούληση πάντως της κυβέρνησης δεν είναι να προβεί σε μέτρα «τύπου Μυκόνου» αλλά να μπορέσει η κατάσταση να παραμείνει ελεγχόμενη με την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων. Δηλαδή αυστηρούς ελέγχους στις πύλες εισόδου και πολλά τεστ στους μη εμβολιασμένους.

Αυτό θα είναι το κεντρικό μοντέλο. Είναι βέβαιο πάντως πως καθώς θα κορυφώνεται το κύμα των αδειούχων τον Αύγουστο το μεγάλο στοίχημα είναι να διαφυλαχθεί η περιφέρεια, τα νοσοκομεία της οποίας δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό ασθενών. Εξού και ο κεντρικός σχεδιασμός είναι η περαιτέρω αύξηση των ελέγχων σε όλη την περιφέρεια ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Την ίδια ώρα ο μαραθώνιος για την αύξηση των εμβολιασμών συνεχίζεται, με τις κινητές μονάδες να έχουν προστεθεί στην μάχη και να πηγαίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές ώστε να καλύψουν εμβολιαστικά όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού που δεν μπορεί να πάει στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News