Πολιτική Πέμπτη 3/06/2021, 12:56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης για τουρισμό: Πρωταρχικό μέλημα η ασφάλεια 

Κ. Μητσοτάκης για τουρισμό: Πρωταρχικό μέλημα η ασφάλεια 

Συγκρατημένη αισιοδοξία πως ο τουρισμός και τα ταξίδια αναψυχής θα επανέλθουν σχετικά γρήγορα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 66η συνάντηση της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για την Ευρώπη.

Όπως είπε, η βασική ανησυχία της κυβέρνησης ήταν να διασφαλίσει ότι όταν θα ξανανοίξει ο τουρισμός δεν θα έχουν χαθεί θέσεις εργασίας. «Πιστεύω ότι καταφέραμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο μέσω μιας σειράς στοχοθετημένων μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού» είπε, υπενθυμίζοντας το πρόγραμμα ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ, υπό τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, στον τουριστικό κλάδο που ανακοινώθηκε τις περασμένες μέρες.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε παράλληλα πως «η ασφάλεια είναι το πρωταρχικό μας μέλημα» σημειώνοντας πως η Ελλάδα ήταν στην πρώτη γραμμή μιας σειράς καινοτομιών που «μας επέτρεψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να κάνουμε τα ταξίδια όσο πιο ασφαλή γίνεται».

«Πέρυσι, παρουσιάσαμε και αξιοποιήσαμε ένα πολύ εξελιγμένο εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης, που μας επέτρεψε να κάνουμε έξυπνες δοκιμές χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που είχαμε στη διάθεσή μας εκείνη τη στιγμή. Και φυσικά, φέτος η Ελλάδα ξεκίνησε τη συζήτηση σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid τον Ιανουάριο, ακριβώς επειδή περιμέναμε ότι έπρεπε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα εκ των προτέρων ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε πως τα ταξίδια θα συνεχιστούν κανονικά το καλοκαίρι» ανέφερε.

Επισήμανε στη συνέχεια πως η πανδημία έχει αλλάξει τις προτεραιότητες των ταξιδιωτών και ότι αυτό μπορεί να ωφελήσει την Ελλάδα. «Πιστεύω, πως η διάκριση ανάμεσα στο να ταξιδεύει κανείς για δουλειά και να ταξιδεύει κανείς για αναψυχή δεν είναι πια τόσο ξεκάθαρη όσο ήταν κάποτε. Για παράδειγμα, βλέπουμε πλέον πολλούς ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα για να εργαστούν από εδώ αλλά και ταυτόχρονα για να απολαύσουν την όμορφη χώρα μας. Επομένως, αυτή η ιδέα ότι πλέον μπορεί ο καθένας να εργαστεί από οπουδήποτε, ουσιαστικά θα αλλάξει τον τρόπο που ταξιδεύουμε. Αυτό θα είναι πολύ ωφέλιμο για την Ελλάδα, καθώς θα είμαστε, για παράδειγμα, σε θέση να παρατείνουμε την τουριστική σεζόν, πέραν των καλοκαιρινών μηνών που παρατηρείται η κορύφωση της σεζόν» είπε.

Η 66η Συνάντηση της Επιτροπής του UNWTO για την Ευρώπη φιλοξενείται από την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα (2-4 Ιουνίου) καθώς η Ελλάδα έχει και την τρέχουσα προεδρία της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη. Στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης βρίσκονται οι επιπτώσεις της πανδημίας στην τουριστική βιομηχανία αλλά και το μέλλον του τουρισμού. Παράλληλα με τη θεσμική συνάντηση πραγματοποιείται στην Αθήνα και θεματική εκδήλωση με τίτλο «Βιώσιμος παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός στη Μεσόγειο: Προκλήσεις και ευκαιρίες στην μετά COVID εποχή», στην οποία ειδικοί από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν δια ζώσης το ρόλο της βιωσιμότητας για το μέλλον του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News