ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωδικός «επιστροφή στην καθημερινότητα»

Κωδικός «επιστροφή στην καθημερινότητα»

Η χθεσινή αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, αποτυπώνει την φιλοσοφία της κυβέρνησης για το πώς θα πορευτούμε από εδώ και στο εξής.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη τήρησης λίγων, πλην απαραίτητων μέτρων «που θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου χτίσουμε οριστικό εθνικό τείχος ανοσίας στην πατρίδα μας». Αυτό πρακτικά σημαίνει η κυβέρνηση παρά το γεγονός πως έχει σταθερά το βλέμμα στην πανδημία, μπαίνει ταυτόχρονα και σε μία λογική επιστροφής στην κανονικότητα που συνεπάγεται και επιστροφή στην καθημερινότητα, όπως την ξέραμε προ κορωνοιού.

Το Μέγαρο Μαξίμου ήδη εκδήλωσε αυτή την πρόθεση, καθώς σήκωσε το θέμα του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και ετοιμάζεται για μετωπική με την αξιωματική αντιπολίτευση σε όλα τα επίπεδα. Το σποτ που βγήκε αλλά και η προσωπική ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα social media που τιτλοφορείται «η δύναμη του εργαζόμενου» δείχνει πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν φοβάται αλλά θα επιδιώξει από εδώ και στο εξής την πολιτική αντιπαράθεση. Και δεν είναι μόνο τα εργασιακά. Οι αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση αλλά και μία σειρά ακόμα νομοσχεδίων, όπως αυτό για την συνεπιμέλεια των γονέων και τα ζώα συντροφιάς ανοίγουν μία ολόκληρη βεντάλια θεμάτων με επίκεντρο την καθημερινότητα.

Η οικονομία και ο τουρισμός 

Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα έρθουν εμφατικά στο προσκήνιο δύο ακόμα θέματα, πλήρως αλληλένδετα μεταξύ τους. Η οικονομία και ο τουρισμός. Χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναφέρθηκε στην πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ρυθμούς ανάπτυξης 4,1% το 2021 και 6% το 2022.

Η ίδια έκθεση προβλέπει ισχυρή τόνωση της οικονομίας από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επισημαίνει την σημασία που θα έχει το άνοιγμα του τουρισμού.

Πράγματι ο τουρισμός θα κρίνει πολλά και σε επίπεδο οικονομίας και αναπόφευκτα θα διαμορφώσει πολιτικά τον Σεπτέμβριο. Το στοίχημα για την χώρα δεν είναι μόνο να ανεβάσουμε τον πήχυ ψηλότερα από πέρυσι – οι αισιόδοξες προβλέψεις μιλάνε για 40% του τουρισμού του 2019 – αλλά κυρίως αυτό να γίνει με ασφάλεια, ώστε η Ελλάδα να χτίσει πάνω στην φήμη της ασφαλούς χώρας που κερδίζει δύσκολα στοιχήματα.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News