Πολιτική Πέμπτη 27/05/2021, 12:37
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλγόριθμοι αντί βουλευτών; Η απάντηση των Ευρωπαίων προκαλεί έκπληξη

Έρευνα σε 11 χώρες

Αλγόριθμοι αντί βουλευτών; Η απάντηση των Ευρωπαίων προκαλεί έκπληξη

Αλγόριμοι αντί βουλευτών; Γιατί όχι, απαντά η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν την αντικατάσταση ενός αριθμού μελών του Κοινοβουλίου με αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο για τη Διακυβέρνηση της Αλλαγής (CGC) του Πανεπιστημίου IE στην Ισπανία, ανάμεσα σε 2.769 συμμετέχοντες από 11 διαφορετικές χώρες.

Και το ερώτημα ήταν το εξής: Πώς θα νιώθατε αν ο αριθμός των βουλευτών μειωνόταν στις χώρες σας και οι κενές θέσεις δίνονταν σ’ έναν αλγόριθμο, ο οποίος θα είχε πρόσβαση στα δεδομένα σας;

Οι απαντήσεις καταδεικνύουν ότι παρά τους προφανείς περιορισμούς της Τεχνητής Νοημοσύνης, το 51% των Ευρωπαίων τάσσεται υπέρ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μία πιθανή εξήγηση αυτής της πρωτοφανούς τάσης είναι η αυξανόμενη πολιτική πόλωση, το έλλειμμα πληροφόρησης και η μείωση της έκθεσης σε αντίθετες απόψεις.

«Όλοι θεωρούν ότι η πολιτική πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και ότι προφανώς οι πολιτικοί ευθύνονται γι’ αυτό» επισημαίνει ο Όσκαρ Τζόνσον, διευθυντής του CGC.

Τονίζει δε, ότι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη, δεδομένου «πόσοι άνθρωποι γνωρίζουν τους βουλευτές της χώρας τους, πόσοι έχουν σχέσει μαζί τους και πόσοι ξέρουν τι ακριβώς κάνουν».

Τα υψηλότερα ποσοστό υπέρμαχων αυτής της ιδέας συναντώνται στην Ισπανία (66%), την Ιταλία (59%) και την Εσθονία (56%). Βέβαια, υπάρχουν και χώρες, των οποίων η πλειονότητα τάσσεται εναντίον, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (69%), η Ολλανδία (56%) και η Γερμανία (54%).

Εντυπωσιακές είναι δε, οι αποκλίσεις ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες, με το 60% των 25 – 34 ετών και το 56% των 34 – 44 ετών να τάσσεται υπέρ. Αντίθετα, η πλειονότητα των άνω των 55 ετών στέκεται αρνητικά απέναντι σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Άλλωστε, μπορεί η αποδοκιμασία προς το πολιτικό σύστημα να βαίνει αυξανόμενη σε πολλές χώρες, αλλά το κατά πόσο το πολιτικό ή δημοκρατικό -κατά άλλους- έλλειμμα μπορεί να αμβλυνθεί από αλγόριθμους και ρομπότ, τίθεται πραγματικά εν αμφιβόλω.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News