Πολιτική Τετάρτη 28/04/2021, 11:54
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί το σχέδιο «Ελλάδα 2.0»

Κ. Μητσοτάκης: Μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί το σχέδιο «Ελλάδα 2.0»

«Μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παραδίδοντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ένα usb stick με το σχέδιο Ελλάδα 2.0, το οποίο κατατέθηκε χθες το βράδυ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το σχέδιο αριθμεί πάνω από 4.100 σελίδες, γεγονός που αποτύπωνει τη λεπτομερή δουλειά που έχει γίνει. Σημείωσε ακόμη πως το ελληνική σχέδιο κατατέθηκε δεύτερο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Τόνισε επίσης πως «τους πόρους αυτούς δεν πρέπει να τους σπαταλήσουμε, αλλά να τους επενδύσουμε στο αύριο της Ελλάδας». «Θεωρώ ότι αυτόν τον κεντρικό σκοπό υπηρετεί το σχέδιο που καταθέσαμε» πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη πως «είναι μία πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει από Έλληνες για Έλληνες, ένα σχέδιο που έχει τη δυνατότητα να αναδιατάξει πλήρως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας να διαθέσει σημαντικούς πόρους στην ψηφιακή μετάβαση στην προσπάθεια την οποία πρέπει να καταβάλουμε για να μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Περιλαμβάνει όμως και πολύ σημαντικές δράσεις, όπως ζητήματα κοινωνική ηθικής, κατάρτισης, στήριξης της νεολαίας».

106 επενδυτικά προγράμματα, 67 μεταρρυθμίσεις

Νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, επισκέφθηκε τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και παρέδωσε στον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργο Μοσχόβη, αντίτυπο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Όπως είπε, το σχέδιο περιλαμβάνει 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται και κοστολογούνται με ακρίβεια σε 4.104 σελίδες.

«Η Ελλάδα, που χάρη στη διαπραγμάτευση που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κερδίσει τους περισσότερους πόρους, κατά κεφαλήν, στην Ευρώπη από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι η δεύτερη χώρα που καταθέτει το τελικό της σχέδιο» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Όπως υπογράμμισε, «το πρώτο βήμα έγινε και τώρα ακολουθεί το ακόμα δυσκολότερο έργο της απορρόφησης των τεράστιων πόρων του Ταμείου, που θα επιτρέψει στη χώρα να πραγματοποιήσει όχι απλώς μια δυναμική ανάκαμψη, αλλά να μπει σε μια μόνιμη μακροχρόνια πορεία ανάπτυξης και αλλαγής του παραγωγικού της μοντέλου, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως το ελληνικό σχέδιο «έχει την ωριμότητα που μας επιτρέπει από αύριο κιόλας να ξεκινήσουμε τα έργα και τις επενδύσεις του Ταμείου, με δικούς μας πόρους, μέχρι να φτάσουν τα χρήματα του Ταμείου, μετά την έγκριση του σχεδίου μας που προβλέπεται θεσμικά να γίνει μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού». «Η πρόκληση είναι τεράστια, αλλά η ευκαιρία για την Ελλάδα μοναδική» κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να πάρει το σχέδιο το πράσινο φως της Κομισιόν και να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση εντός του Μαΐου, ώστε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου να ξεκινήσει η ροή πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης προς τη χώρας μας. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι περίπου 4-5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν εντός του έτους, από τα συνολικά 32 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην ελληνική οικονομία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News