Πολιτική Δευτέρα 26/04/2021, 12:51
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Στο χέρι μας οι θετικές προοπτικές να μετατραπούν σε πραγματικότητα

Κ. Μητσοτάκης: Στο χέρι μας οι θετικές προοπτικές να μετατραπούν σε πραγματικότητα

Στη «δύσκολη άσκηση» που έχει μπροστά της η χώρα, αυτήν της επαναφοράς της οικονομίας και της κοινωνίας σε κανονικούς ρυθμούς με παράλληλους υγειονομικούς κανόνες, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. «Είναι μία εξίσωση με δύο καταλυτικούς παράγοντες. Από τη μία πλευρά τους εμβολιασμούς και από την άλλη τη συμπεριφορά των πολιτών, αλλά και του κόσμου της παραγωγής» σημείωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως «θα κερδίσουμε το στοίχημα».

«Φτάνουμε τα 3.000.000 εμβολιασμούς»

Όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, «τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά: οι περισσότεροι πολίτες δείχνουν να καταλαβαίνουν τη σημασία της αποφυγής των πασχαλινών μετακινήσεων και όλοι υποδέχτηκαν με ωριμότητα και με πειθαρχία το σταδιακό άνοιγμα ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων». Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, η εκστρατεία «Ελευθερία» επεκτείνεται, από αύριο μπαίνουν στη «μάχη» και οι 30άρηδες. «Φτάνουμε τα 3.000.000 εμβολιασμούς. Και αν τηρήσουμε το σχέδιό μας, στα τέλη Μαΐου, μπορούμε να πλησιάσουμε τα 5.000.000» είπε.

Επισήμανε παράλληλα πως κάθε νέο βήμα μας πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, δηλαδή με συνεχή self test, με αποστάσεις, με μάσκα, με ατομική υγιεινή «ώστε ό,τι ανοίγει στη χώρα να μη χρειαστεί να ξανακλείσει».

Κατατίθεται αύριο στην Κομισιόν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως «αύριο ολοκληρώνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και η χώρα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επίσημα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». 

Αναφερόμενος στην οικονομία παρατήρησε πως η τελευταία αναβάθμιση από την Standard&Poor’s δείχνει πως «είμαστε στο σωστό δρόμο» προσθέτοντας πως «είναι στο χέρι μας όλες αυτές οι θετικές προοπτικές να μετατραπούν σε μια χειροπιαστή πραγματικότητα».

«Ήδη ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα ανακάμπτει, καθώς η πραγματική οικονομία διαβλέπει το τέλος αυτής της δοκιμασίας και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το α΄ δίμηνο του 2021, ενώ και οι κατασκευές είναι στο υψηλότερο επίπεδο ακόμη και από την έναρξη της κρίσης, στο τέλος του 2008 αρχές του 2009. Οι εξαγωγές αναθερμαίνονται, σημειώθηκε μια μικρή βελτίωση στο εξωτερικό ισοζύγιο, και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα οικονομικά στοιχεία του α΄ τριμήνου του 2021 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020» σημείωσε.

Τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση αποδίδει «πίσω στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση και ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό του αύριο, διορθώνει και τις αδικίες του χθες».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News