Πολιτική Πέμπτη 21/01/2021, 13:33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Η τριπλή ελληνική στόχευση για τους εμβολιασμούς

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Η τριπλή ελληνική στόχευση για τους εμβολιασμούς

Ταχύτερη προώθηση της έγκρισης εμβολίων, άσκηση πίεσης στην Pfizer για συνέπεια στις παραδόσεις και καθιέρωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι η τριπλή στόχευση του πρωθυπουργού εν όψει της συνεδρίασης που θα έχουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο κ. Μητσοτάκης θα αναπτύξει την πρότασή του που έχει καταθέσει μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο και την πρωθυπουργό της Δανίας για την ταχύτερη προώθηση των διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων της Astra Zeneca και άλλων εταιρειών. Παράλληλα θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της Επιτροπής για την άσκηση πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχύνει την παραγωγή της και επιπλέον να είναι συνεπής στην παράδοση των δόσεων, όπως έχει δεσμευτεί προς όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει εφεδρικό σχέδιο αν δεν τηρηθεί ο προγραμματισμός ως προς τις παραδόσεις είπε πως ο κ. Μητσοτάκης θα πιέσει στην περίπτωη της Pfizer για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος ώστε να έχουμε εγκαίρως όλες τις παραδόσεις.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού ο κ. Ταραντίλης σημείωσε πως η λήψη σχετικής απόφασης είναι μείζονος σημασίας, εν όψει κυρίως της τουριστικής περιόδου. Ο ίδιος επισήμανε σε συνέχεια και των όσων ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε σχετικό άρθρο του πως η εφαρμογή της πρότασης όχι μόνο δεν θα προσθέσει κανέναν περιορισμό, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει όλους τους πολίτες να απαλλαγούν από τους σημερινούς δύσκολους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη πως οι πρώτες αντιδράσεις είναι θετικές, σημειώνοντας πως η πρόταση ήδη υποστηρίζεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών».

Ερωτηθείς αν το πιστοποιητικό θα μπορούσε να εφαρμοστεί με διμερείς συμφωνίες ο κ. Ταραντίλης απάντησε: «Είναι λογικό οταν έρθει το καλοκαίρι να έχουμε διαμορφώσει τις συνθήκες όπου η Ελλάδα θα είναι ένα μέρος όπου θα θέλει να έρθει κάποιος χωρίς μεγάλη γραφειοκρατία. Δεν θεωρώ καθολου παράλογο να μην το εφαρμόσομε και με άλλες χώρες».

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς στη χώρα μας είπε ότι προχωρούν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. «Οι εμβολιασθέντες -κάποιοι και με τη δεύτερη δόση- ξεπέρασαν τις 107.000 συνολικά και τους 15.000 αποκλειστικά τη χθεσινή μέρα. Είναι αυτονόητο πως ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν είναι στατικός, είναι δυναμικός και εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες εμβολίων που παραλαμβάνει η χώρα μας. Όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται, φροντίζοντας πάντα να υπάρχει ένα απόθεμα, ώστε να είναι εξασφαλισμένη για όλους η δεύτερη δόση» παρατήρησε.

Προτεραιότητα το άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα δραστηριοτήτων ο κ. Ταραντίλης επανέλαβε τη χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση  αποτελεί το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων και θύμισε ότι  τα επιδημιολογικά δεδομένα των επτά προηγούμενων ημερών είναι αυτά που καθορίζουν τις αποφάσεις.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει τα Γυμνάσια και τα Λύκεια από την ερχόμενη Δευτέρα επανέλαβε πως η διαδικασία που τηρείται για τις όποιες αποφάσεις είναι ότι συλλέγονται τα δεδομένα, υποβάλλονται στην Επιτροπή των ειδικών, εκείνη εισηγείται και στη συνέχεια αποφασίζει η κυβέρνηση. «Υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία που την τηρούμε πιστά, δεν είναι δυνατό να πω ότι σίγουρα θα ανοίξει το ένα ή το άλλο» πρόσθεσε.

Για την εστίαση είπε πως η κυβέρνηση επιδιώκει συνεχώς τη στήριξη των κλάδων που πλήττονται. «Δεν θα αφησουμε κανέναν που πλήττεται από την πανδημία μόνο του» διαβεβαίωσε, ενώ σε ερώτηση για τα χιονοδρομικά κέντρα απάντησε πως δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης για το θέμα.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News