ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο μικροσκόπιο το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη

Στο μικροσκόπιο το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη

Την καθιερωμένη σύσκεψη της Παρασκευής θα πραγματοποιήσει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών, έχοντας όμως να πάρει δύσκολες αποφάσεις, που αφορούν κυρίως το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, όπου οι καταστηματάρχες εξακολουθούν να ζητούν μετ’ επιτάσεως το άνοιγμα των καταστημάτων τους.

Επί της αρχής υπάρχει διάθεση να εξαντληθούν τα δεδομένα ώστε εάν αυτό είναι εφικτό να ανοίξει το λιανεμπόριο και σε αυτές τις τρεις περιοχές, αλλά οποιαδήποτε πρόβλεψη δεν είναι εφικτή, καθώς η Επιτροπή όπως έχει αποδειχτεί λαμβάνει αποφάσεις με αυστηρά επιδημιολογικά κριτήρια, ακόμα και υπάρχει αντίθετη πολιτική βούληση.

Την ίδια ώρα στην Επιτροπή αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την εκ νέου απελευθέρωση της μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο εντός πάντα του ίδιου νομού, για το Σαββατοκύριακο, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα η συγκεκριμένη απόφαση λειτούργησε ευεργετικά για την αποσυμπίεση των πολιτών, εντός παρατεταμένων περιορισμών.

Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή έχει ήδη πάρει απόφαση για το άνοιγμα της τρίτης Λυκείου, από την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου, με το υποχρεωτικό εργαλείο των self test από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η συγκεκριμένη απόφαση σημαίνει πως το λιανεμπόριο στις τρεις περιοχές θα περάσει από διπλό και τριπλό μικροσκόπιο, καθώς οι ειδικοί δεν θέλουν σε καμία περίπτωση επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου ενώ το τρίτο κύμα βρίσκεται ακόμα σε τέτοια έξαρση.

Κάλεσμα για εμβολιασμό

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εστιάζει στο πρόγραμμα Ελευθερία και στον εμβολιασμό, ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο που θα μας οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας. Εξου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στον εμβολιασμό τόσο κατά την πρόσφατη συνέντευξή του την Τετάρτη, όσο και χθες σε συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με πολίτες 64 έως 93 ετών που έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19.

«Θέλω κυρίως να ακουστεί η δική σας φωνή για να μπορέσουμε να πείσουμε συμπολίτες μας, πιο ηλικιωμένους, που δεν έχουν πάρει ακόμα την απόφαση να εμβολιαστούν, ότι πρέπει να το κάνουν. Διότι σήμερα έχουμε εμβόλια διαθέσιμα για συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν έχουν εμβολιαστεί, και πρέπει να τους πείσουμε, να τους πείσετε, να με βοηθήσετε να τους πείσουμε, ότι πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν», σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συζήτησης. Και συνέχισε «να καταλάβουν καταρχάς ότι το ρίσκο του να είναι κανείς ανεμβολίαστος είναι πολύ μεγάλο. Μην κοροϊδευόμαστε, ο κορωνοϊός είναι κακή αρρώστια και όσο πιο μεγάλος είσαι τόσο πιο επικίνδυνο είναι να πάθεις κάποια σοβαρή επιπλοκή», προσέθεσε, τονίζοντας ότι από τους 200 ασθενείς με Covid-19 που διασωληνώθηκαν τον Μάρτιο μόνο τρεις ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι έως τα τέλη Απριλίου να έχουν γίνει συνολικά 2,5 εκ. εμβολιασμοί.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News