Πολιτική Σάββατο 10/04/2021, 10:23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φ. Γεννηματά: Σκάνδαλο σε βάρος του ελληνικού λαού η υπόθεση της Τρ. Πειραιώς

Φωτ. Intime

Βολές κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί ότι «καλύπτει πλήρως το σκάνδαλο που εξελίσσεται με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς» εξαπολύει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Όπως επισημαίνει, «με τις ευλογίες της (σ.σ. της κυβέρνησης) εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, το σχέδιο της Διοίκησης για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας. Η κυβέρνηση με την απόφαση να περιορίσει το ποσοστό με το οποίο το TΧΣ θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ουσιαστικά έδωσε την έγκριση της σε επιλογές που θα το ζημιώσουν άνω των 2 δισ. ευρώ. Το δημόσιο δια του ΤΧΣ πρόσφατα κατέβαλε 2,4 δισ. ευρώ για να στηρίξει την Τράπεζα, και σήμερα οι μετοχές που κατέχει έχουν αξία μόνο 150 εκατ. ευρώ περίπου. Ζημιά που βαραίνει τον φορολογούμενο πολίτη που βλέπει το δημόσιο χρέος να έχει φτάσει στο 205% του ΑΕΠ. Ζημιά που θα υποστούν και οι μικρομέτοχοι της Τράπεζας, που προστίθεται στις μεγάλες απώλειες που είχαν από την τυχοδιωκτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ το 2015».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «με τις επιλογές αυτές δίνεται η δυνατότητα σε γνωστά κερδοσκοπικά funds, έναντι πινακίου φακής, να πάρουν τoν έλεγχο της Τράπεζαs και να διαχειριστούν ενεργητικό 60 δισ. ευρώ». «Προφανώς για την κυβέρνηση προηγούνται οι δεσμεύσεις της στα κερδοσκοπικά funds με το επιχείρημα δήθεν της προσέλκυσης ξένων ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτό είναι σκάνδαλο εις βάρος του ελληνικού λαού» προσθέτει.

Τονίζει ακόμη πως «είναι ώρα να καταργηθεί το ΤΧΣ» καθώς «η δημιουργία του ήταν δέσμευση που ανέλαβε η χώρα την εποχή των μνημονίων», όπως «και να καταργηθεί ο νόμος για τα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

«Σε κάθε περίπτωση εμείς θα αγωνιστούμε για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Τράπεζα», καταλήγει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News