Πολιτική Πέμπτη 4/02/2021, 11:19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης για εμβολιασμούς: Οι υγειονομικοί να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα 

Κ. Μητσοτάκης για εμβολιασμούς: Οι υγειονομικοί να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα 

Έκκληση στους υγειονομικούς που δεν εμβολιάστηκαν «να το ξανασκεφτούν πολύ σοβαρά» απηύθυνε ο πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις νέες κλίνες ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής ΚΑΤ.

«Θέλω, να επαναλάβω πόσο σημαντικό είναι εσείς οι υγειονομικοί, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό να δίνετε πρώτοι το παράδειγμα του εμβολιασμού» είπε, σημειώνοντας πως πια «γνωρίζουμε υπεράνω οποιασδήποτε αμφιβολίας, ότι τα εμβόλια τα οποία εγκρίνονται είναι ασφαλή πάνω απ’ όλα αλλά είναι και αποτελεσματικά».

«Είναι πολύ σημαντικό εσείς πάνω απ’ όλα να δίνετε το σωστό παράδειγμα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «η Πολιτεία δεν μπορεί σε αυτήν την περίπτωση να δράσει κατασταλτικά ούτε και θα ήταν σωστό».

«Θέλω να επικαλεστώ την κοινή λογική ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ταγμένοι στην υπηρεσία, να προστατεύουν το πιο πολύτιμο αγαθό το οποίο διαθέτουμε και είναι η ανθρώπινη υγεία. Τώρα που έχουμε περισσότερα δεδομένα παρακαλώ αυτούς οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν, να το ξανασκεφτούν πολύ σοβαρά. Και ζητώ και από εσάς -που στην πλειοψηφία σας έχετε εμβολιαστεί- να μιλήσετε στους συναδέλφους σας και να εξηγήσετε γιατί αυτή είναι η σωστή επιλογή για να προστατεύσουν τους εαυτούς σας αλλά και τους ανθρώπους που περιθάλπουν σε καθημερινή βάση» είπε.

«Θα πετύχουμε τον στόχο για αύξηση των ΜΕΘ»

Αναφερόμενος στις νέες κλίνες του νοσοκομείου είπε πως είναι ένα μικρό μέρος της συνολικής δωρεάς που κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τον οποίον είχε θέσει η κυβέρνηση, ώστε εντός ενός έτους η χώρα να βρεθεί στο μέσο ευρωπαϊκό όρο σε σχέση με τα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας ως ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού.

«Αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε. Και είναι πολύ σημαντικό να τον πετύχουμε, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε σήμερα αυτήν την πανδημία, είναι πολύ σημαντικό και για την επόμενη μέρα» πρόσθεσε.

Το αποτύπωμα της δωρεάς

Η συγκεκριμένη δωρεά ύψους 16,5 εκατομμυρίων ευρώ η οποία περιλαμβάνει και ένα πενταετές πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ, είναι μέρος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης, ύψους 100 εκατομμυρίων δολ. που ανακοίνωσε το ΙΣΝ τον Απρίλιο του 2020, ανταποκρινόμενο στις προκλήσεις που έθεσε η πανδημία. Μέχρι στιγμής, το ΙΣΝ έχει διαθέσει 176 δωρεές συνολικού ύψους 79,9 εκατομμυρίων ευρώ σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση των συνεπειών. Στην Ελλάδα, έχουν διατεθεί παραπάνω από 32,2 εκατομμύρια ευρώ που στοχεύουν στην ενίσχυση των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, και στην καταπολέμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

30 νέες κλίνες 

Με τη συγκεκριμένη δωρεά, το νοσοκομείο ΚΑΤ διέθεσε περίπου 1.700 τ.μ σε ένα χώρο που μέχρι πρότινος παρέμενε αναξιοποίητος. Έτσι, στον συγκεκριμένο χώρο θα λειτουργήσουν σταδιακά 30 νέες κλίνες ΜΕΘ οι οποίες θα προστεθούν στις ηδη υπάρχουσες -28- κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου. Αναλυτικότερα, η νέα μονάδα περιλαμβάνει 22 κλίνες ΜΕΘ, 8 κλίνες μόνωσης ΜΕΘ, γραφεία ιατρών, αίθουσα σεμιναρίων, χώρο ανάπαυσης προσωπικού καθώς και χώρο ενημέρωσης συγγενών.

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που εξοπλίζει τη μονάδα προέρχεται κυρίως από δωρεές στη διάρκεια της πανδημίας αλλά και προμήθειας του ελληνικού δημοσίου. Είναι τελευταίας τεχνολογίας παρέχοντας στους ασθενείς την καλύτερη δυνατή περίθαλψη. Ακόμη, εκτός από την ανακαίνιση του χώρου που θα λειτουργήσουν οι νέες ΜΕΘ, πραγματοποιήθηκαν επιπλέον εργασίες όπως αντιπλημμυρικά έργα και έργα βελτίωσης των υποδομών του νοσοκομείου. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News