Πολιτική Τρίτη 26/01/2021, 15:18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης για εμβόλια: Ασκήσαμε πίεση στις εταιρείες να τιμήσουν τις συμφωνίες

«Παρά τις εικόνες συνωστισμού, υπήρχε συμμόρφωση» είπε ο Πρωθυπουργός για το άνοιγμα της αγοράς

Κ. Μητσοτάκης για εμβόλια: Ασκήσαμε πίεση στις εταιρείες να τιμήσουν τις συμφωνίες

Την ανάγκη να υπάρχει συνέπεια από τις παρασκευάστριες εταιρείες ως προς τις παραδόσεις εμβολίων υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σημειώνοντας πάντως πως ο εμβολιασμός στην Ελλάδα εξελίσσεται ικανοποιητικά.

«Η διαδικασία των εμβολιασμών προχωράει πολύ ικανοποιητικά. Χθες, εμβολιάσαμε σχεδόν 20.000 συμπολίτες μας. Σήμερα, το αργότερο αύριο, εκτιμώ ότι θα φτάσουμε στους 200.000 εμβολιασμούς» ανέφερε συγκεκριμένα. Σημείωσε ωστόσο πως «θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερους» εμβολιασμούς «πλην όμως είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον αριθμό των εμβολίων που παίρνουμε στα πλαίσια των ευρωπαϊκών διαδικασιών αγορών».

«Έχουμε ασκήσει μεγάλη πίεση στις εταιρείες να τιμήσουν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε. Εκτίμησε πάντως πως σύντομα ένα ακόμη εμβόλιο θα εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων και θα προστεθεί στη φαρέτρα των εμβολίων.

Επισήμανε ακόμη πως «ήταν πάρα πολύ σωστή» η στρατηγική της κυβέρνησης να διαφυλάξει τη δεύτερη δόση «ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτοί που θα εμβολιαστούν θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση εντός των χρονικών ορίων για τα οποία τα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση». Όπως παρατήρησε, άλλες ευρωπαϊκές χώρες επέλεξαν μια διαφορετική στρατηγική και καθώς δεν έχουν αυτή τη στιγμή εμβόλια, γιατί υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις, αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία.

«Το εμβόλιο σύμφωνα με τους ειδικούς, προστατεύει όταν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις. Δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητά του, όταν έχει γίνει μια μόνο δόση, γι’ αυτό και επιμένουμε πάρα πολύ στο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου είπε πως «όλοι υποδεχθήκαμε το άνοιγμα της αγοράς με ικανοποίηση, ειδικά οι επαγγελματίες, οι οποίοι είδαν αυξημένους τζίρους». «Παρά τις εικόνες συνωστισμού που είδαμε, θεωρώ ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό υπήρχε συμμόρφωση και από τους πολίτες, αλλά και από τους επαγγελματίες, κάτι το οποίο μας κάνει να αισθανόμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν θα έχουμε πρόσθετα προβλήματα» συνέχισε.

Σημείωσε ωστόσο ότι όλα αυτά αυξάνουν συνολικά την κινητικότητα, άρα και τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού και επομένως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. «Αν προσθέσετε σε αυτό και το γεγονός ότι οι επιστήμονες ανησυχούν, και δικαιολογημένα, για τις νέες μεταλλάξεις που φαίνεται να έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα, αυτό μας υποχρεώνει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μελετάμε κάθε βήμα πολύ προσεκτικά και να αφήνουμε χρόνο από το ένα βήμα στο επόμενο για να αξιολογούμε τις επιπτώσεις στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας» είπε.

Κ. Σακελλαροπούλου: Ελπίζω ότι θα είναι προσωρινές οι δυσκολίες

Από την πλευρά της η κ. Σακελλαροπούλου αναγνώρισε πως τα ως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η χώρα είναι συγκριτικά σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά «παρόλα αυτά πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση». «Είναι πράγματι αναγκαίο, όπως το είπατε και εσείς, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων να γίνει με τη μεγαλύτερη υπευθυνότητα, αυτή που επιδείξαμε ως τώρα. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο ώστε αυτό το στοίχημα να το κερδίσουμε για το καλό όλης της κοινωνίας» πρόσθεσε. 

Χαρακτήρισε επίσης «συγκινητική» την προθυμία με την οποία προσέρχονται οι ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «το παράδειγμά τους θα το ακολουθήσουν όλοι οι συμπολίτες μας ακόμα και αυτοί που εξακολουθούν να αρνούνται την αναγκαιότητα του εμβολιασμού».

«Ελπίζω ότι θα είναι προσωρινές οι δυσκολίες στην παράδοση των εμβολίων, ώστε να καταφέρουμε και εμείς, μαζί με όλη την Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες, να φτάσουμε στην ανοσία της κοινότητας. Όπως φαίνεται, είναι η μόνη μας άμυνα απέναντι στην πανδημία αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News