Πολιτική Τρίτη 22/12/2020, 15:34
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Αλ. Τσίπρας: Να μην γίνουν ξανά τα ίδια εγκληματικά λάθη από την κυβέρνηση

«Μεγάλο λάθος ο εφησυχασμός εν όψει της έναρξης του εμβολιασμού, προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Αλ. Τσίπρας: Να μην γίνουν ξανά τα ίδια εγκληματικά λάθη από την κυβέρνηση

Τον κίνδυνο η «υψηλή καλλιέργεια προσδοκίας» από την κυβέρνηση σε σχέση με τον εμβολιασμό «να γυρίσει μπούμερανγκ και να μετατραπεί σε οργή και σε θυμό από την πλευρά των πολιτών» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

«Ο κ. Μητσοτάκης, όπως και το καλοκαίρι που μας είπε “νίκησα τον κορωνοϊό”, αφήνει να εννοηθεί ότι με την έναρξη του εμβολιασμού τελείωσε η πανδημία. Είχε δεσμευτεί για δύο εκατομμύρια εμβόλια μέσα στο Γενάρη. Τελικά, μέχρι το τέλος του Γενάρη δεν θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 200.000 πολίτες, ενώ με βάση των αριθμό των εμβολίων που προβλέπονται για την Ελλάδα -μέχρι στιγμής- μέχρι και το τέλος Μάρτη, ο αριθμός των δόσεων των εμβολίων δεν θα επαρκεί για περισσότερους από 600.000 συμπολίτες μας. Αυτό είναι το ένα δέκατο έβδομο του πληθυσμού» ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη πως αν και ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος, δεν προβλέπεται να έχει επιτευχθεί επαρκές τείχος ανοσίας στον πληθυσμό ως τον Μάρτιο. «Είναι μεγάλο λάθος να δημιουργείται η προσδοκία και ο εφησυχασμός του τέλους της πανδημίας μέσα από τον εμβολιασμό, που είναι αναγκαίος και πρέπει να συνδράμουμε όλοι ώστε να πετύχει», είπε.

Προειδοποίησε παράλληλα πως έχουμε μπροστά μας τέσσερις δύσκολους μήνες, «που μπορεί, ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό, εάν εφησυχάσουμε, να έχουμε και τρίτο κύμα πανδημίας, χωρίς να έχει ενισχυθεί το σύστημα υγείας».

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη συνταγογράφηση των τεστ, στον έλεγχο του πληθυσμού και ταυτόχρονα σε μία συνδυαστική πολιτική αντιμετώπισης και με εμβολιασμό και με χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως το ΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί και οι άνθρωποι που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, να επιβραβευτούν, ηθικά και υλικά.

«Το δεύτερο κύμα απ’ ό,τι φαίνεται βρίσκεται σε μια μικρή ύφεση αλλά δεν πρέπει να γίνουν τα ίδια εγκληματικά λάθη που έγιναν από την κυβέρνηση ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα», σημείωσε ζητώντας μεταξύ άλλων άμεσες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, δομικές αλλαγές μέσα από την αναβάθμιση του μισθολογίου για να δοθούν κίνητρα σε νέους γιατρούς για να συνδράμουν το ΕΣΥ και ενίσχυση των οργανισμών των νοσοκομείων.Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα κρούσματα κορονοϊού στο νομό Πιερίας και γενικότερα στη Β. Ελλάδα, λέγοντας ότι οι δύο προηγούμενοι μήνες ήταν «πάρα πολύ σκληροί» και η κατάσταση συνεχίζει να είναι πάρα πολύ δύσκολη. «Και αυτό το επαρχιακό νοσοκομείο (της Κατερίνης) ξεπέρασε τα όρια του. Γιατροί και νοσηλευτές ξεπέρασαν και αυτοί τα όρια τους προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

«Ο απολογισμός», πρόσθεσε, «δεν είναι ιδιαίτερα θετικός καθότι και εδώ, όπως και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας είχαμε έναν μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας που τελικά χάθηκαν. Εκατόν εξήντα άτομα στο νομό της Πιερίας, με εκατόν εικοσιπέντε χιλιάδες ανθρώπους είναι ένας μεγάλος αριθμός».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News