ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Τα σημερινά κρούσματα θα κρίνουν τις αποφάσεις για μέτρα

Τα σημερινά κρούσματα θα κρίνουν τις αποφάσεις για μέτρα

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη φάση βρισκόμαστε όσον αφορά την πανδημία, όπως σημείωσε χθες και ο επικεφαλής της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην Βουλή, όπου έκρουσε πολλαπλά τον κώδωνα του κινδύνου. Τα δεδομένα, κυρίως στην Αττική, που δείχνουν αύξηση ακόμα και κατά 50% του ιικού φορτίου δεν μπορεί παρά να μην ανησυχούν ειδικούς και κυβέρνηση, με αρμόδιες πηγές να λένε πως ο πρωθυπουργός είναι «alert» και ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να συζητήσει να για νέα μέτρα, εάν κριθούν απαραίτητα.

Μέχρι όμως και αυτή την ώρα η κυβέρνηση δεν βρίσκεται στην λογική άμεσης ληψης μέτρων, εκτός εάν βεβαίως αλλάξει κάτι δραματικά στα σημερινά κρούσματα. Ο λόγος αυτής της προσέγγισης έχει να κάνει κυρίως με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πανδημίας, τα οποία παρά την μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων δεν είναι το ίδιο «επιθετικά» με το δίμηνο Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα οι ΜΕΘ και οι νοσηλείες είναι αρκετά πιο χαμηλά σε σχέση με την περίοδο του δεύτερου κρούσματος δίνοντας την δυνατότητα στην κυβέρνηση να κάνει μία διαχείριση δυνάμεων για το κρίσιμο δίμηνο που είναι μπροστά μας.

Δύο ενδεχόμενα

Η αντιφατική εν πολλοί αυτή κατάσταση – άνοδος κρουσμάτων και μειωμένες εισαγωγές σε ΜΕΘ – μπορεί να έχει δύο ερμηνείες. Η μία είναι, κάτι που περιέγραψε και ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας χθες στην ομιλία του, να έχουμε να κάνουμε με έναν μεταλλαγμένο ιό που ίσως αποδειχθεί λιγότερο παθογόνος. Η άλλη εκδοχή που ανησυχεί πολύ και την κυβέρνηση, είναι να μην έχει αποτυπωθεί ακόμα στις ΜΕΘ και στις νοσηλείες η αύξηση των κρουσμάτων. Εξου και κανείς υπουργός από τους άμεσα εμπλεκόμενους – Κικίλιας, Χρυσοχοίδης και Χαρδαλιας – δεν έχουν απορρίψει την πιθανότητα νέων μέτρων.

Αναβολή

Στο δια ταύτα, εάν και τα σημερινά κρούσματα κινηθούν πέριξ των 1.200 και δεν καταγραφεί μεγάλη άνοδος σε ΜΕΘ και νοσηλείες, τα νέα μέτρα προς ώρας αναβάλλονται. Αυτό σημαίνει πως την Δευτέρα τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ το λιανεμπόριο θα συνεχίσει με click awayOσον αφορά την Θεσσαλονίκη, οι προχθεσινές πληροφορίες έλεγαν πως είναι ένα βήμα πριν το κόκκινο. Πράγματι χθες συζητήθηκε κατά την συνεδρίαση να περάσει η συμπρωτεύουσα σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης, αλλά κρίθηκε καλύτερο οι αποφάσεις να ληφθούν σήμερα μετά τις 7 το απόγευμα όπου θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα από τα κρούσματα της Πέμπτης. Συνεπώς οι όποιες αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα παίρνουν προς ώρας μερική αναβολή.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News