ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πάγωμα» για να αποφύγουμε το τρίτο κύμα

«Πάγωμα» για να αποφύγουμε το τρίτο κύμα

Με την Αττική να ανεβαίνει 44% σε θετικότητα την εβδομάδα που μας πέρασε, η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν είναι πολύ καλή. Οι επιδημιολόγοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν πως εάν και σήμερα καταγραφεί ανοδική πορεία, τότε τα νέα μέτρα θα είναι μονόδρομος. Με τα σημερινά δεδομένα οι ειδικοί εξετάζουν δύο διαφορετικές προτάσεις: Η μία και λιγότερη πιθανή είναι να υπάρξει μία αυστηροποίηση του πλαισίου.

Αυτό θα γίνει εάν η Αττική περάσει στο κόκκινο κάτι που σημαίνει πως θα ισχύει τα καθεστώς που ισχύει και στις άλλες κόκκινες περιοχές: τα Γυμνάσια και τα Λύκεια δεν πρόκειται να ανοίξουν και το λιανεμπόριο θα επιστρέψει σε καθεστώς click away. H δεύτερη επιλογή είναι το «πάγωμα« της υφιστάμενης κατάστασης, που επίσης σημαίνει πως δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, αλλά το λιανεμπόριο θα εξακολουθήσει ως έχει.  Σε κάθε περίπτωση η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη όπως φαίνεται από την έκτακτη σύσκεψη των ειδικών που θα γίνει το απόγευμα. Και είναι έκτακτη καθώς η χθεσινή προγραμματισμένη δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα και το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα, ώστε να τεθούν επί τάπητος και τα σημερινά δεδομένα.

Οι αριθμοί που ανησυχούν

Οι αριθμοί όπως προειπώθηκε δεν είναι καλοί. Για παράδειγμα οι διασωληνωμένοι στην Αττική έχουν φτάσει τους 109, όταν στις 11 Νοεμβρίου είχαμε 94 και το πικ ήταν στις 25 Νοεμβρίου με 160.  Ταυτόχρονα η κινητικότητα των πολιτών όπως καταγράφεται από τα sms είναι σε διαρκή άνοδο, δημιουργώντας συνθήκες τρίτου κύματος, το οποίο η κυβέρνησης θέλει να αποφύγει πάση θυσία.

Κρίσιμη ημέρα

Στην κυβέρνηση ανησυχούν, όπως φάνηκε και από την χθεσινή ενημέρωση του Βασίλη Κικίλια στα κόμματα, όπου παρουσίασε την κατάσταση στην Αττική. Ταυτόχρονα όμως συστήνουν ψυχραιμία. Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν στο MR πως όντως η σημερινή μέρα είναι πολύ κρίσιμη ώστε να αποφασισθούν τα επόμενα βήματα. Η πάγια θέση της κυβέρνησης πως η προστασία της υγείας είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα, αφήνει ανοικτό παράθυρο για πάγωμα του ανοίγματος των Σχολείων την Δευτέρα για μία εβδομάδα ή ακόμα και για λήψη νέων μέτρων. Είναι άλλωστε σαφές πως ένα τρίτο κύμα, με επίκεντρο την Αττική, δεν θα είναι καθόλου εύκολο στην διαχείριση του σε όλα τα επίπεδα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News