ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Στο κόκκινο η Αττική- Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Στο κόκκινο η Αττική- Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Αυτό που εδώ και μέρες διαφαινόταν, πως η Αττική οδεύει προς το κόκκινο, επικυρώθηκε χθες κατά την σύσκεψη της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων. Η Αττική και ακόμα 9 περιοχές  – πρόκειται για Μύκονο, Σαντορίνη Χαλκιδική, Σπάρτη, Εορδαία, Τανάγρα και Χαλκίδα, Δίρφυ και Ζάκυνθο – περνάνε στο κόκκινο κάτι που συνεπάγεται πως άμεσα θα ισχύει το καθεστώς που εφαρμόζεται για τις κόκκινες περιοχές.

Σύμφωνα με το καθεστώς αυτός, επιστρέφουμε σε click away για το λιανεμπόριο, αν και υπάρχει ενδεχόμενο παράλληλης εφαρμογής και του click inside. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε σήμερα ότι η αγορά δεν μπορεί να κλείσει. Από την πλευρά της και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, είπε ότι αν υπάρξει έλεγχος του συνωστισμού στα μεγάλα καταστήματα και στα εμπορικά κέντρα, η αγορά μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Οι οριστικές αποφάσεις σε κάθε περίπτωση θα ληφθούν σήμερα. 

Παράλληλα η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα θα αρθεί, με τις τελικές ωστόσο λεπτομέρειες να οριστικοποιούνται σήμερα.  

Τα σενάρια για τα σχολεία  

Τα υπό εξέταση σενάρια είναι τρία: Πρώτον, δεν ανοίγουν ούτε τα Γυμνάσια ούτε τα Λύκεια και το άνοιγμα τους παραπέμπεται ανάλογα τα επιδημιολογικά δεδομένα για μία εβδομάδα αργότερα. Δεύτερον, ανοίγουν μόνο τα Γυμνάσια και τρίτον ανοίγει μόνο η Γ΄ Λυκείου, λόγω της πίεσης που υπάρχει για τις πανελλαδικές. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα το μεσημέρι και θα ανακοινωθούν το απόγευμα.  

Τι οδήγησε στην απόφαση  

Οι λοιμωξιολόγοι εδώ και ημέρες είχαν προειδοποιήσει πως η κατάσταση στην Αττική δεν πάει καλά. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανέβαιναν διαρκώς ενώ η αύξηση του φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ανέβηκε κατά 44% . Με αυτά τα δεδομένα δεν θα μπορούσαν να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. «Εάν το αφήσουμε η επόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι απαρχή πολύ δυσάρεστων καταστάσεων» αναφέρει στο MR μέλος της Επιτροπής.  

Ο φόβος τρίτου κύματος 

Ταυτόχρονα η αναφορά του πρωθυπουργού στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο είναι χαρακτηριστική των προθέσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως θα «ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν» και «θα τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται». Πίσω από την πρωθυπουργική φράση κρύβεται ο φόβος για μία επανάληψη των όσων έγιναν το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο που στο Μαξίμου θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν. Κατά κοινή ομολογία άλλωστε ένα τρίτο κύμα δεν θα μπορούσε να το αντέξει ούτε το ΕΣΥ, ούτε όμως και η οικονομία, όπως έχει σκιαγραφήσει ουκ ολίγες φορές ο κ. Σκυλακάκης.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News