ΑΠΟΨΕΙΣ

Ήρθαν για να μείνουν

Το στιγμιότυπο είναι χαρακτηριστικό: Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey δηλώνει δημόσια ότι όποιος επενδύει σε κρυπτονομίσματα θα πρέπει να είναι έτοιμος να χάσει όλα τα λεφτά του. Λίγες ώρες μετά, το Ethereum καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό με τους traders να αγνοούν επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις. Πραγματικό γεγονός με εικονικό νόμισμα.

Ακόμη και ο κεντρικός τραπεζίτης της Αγγλίας δεν έχει την ισχύ να τιθασεύσει έστω παροδικά την ορμή μιας αγοράς με περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin, το οποίο μέσα σε 12 χρόνια κατάφερε να αξίζει 1 τρισ. δολάρια – η Microsoft χρειάστηκε 44 χρόνια. Όμως έχει δίκιο στον πυρήνα της παραδοχής του.

Οι επενδυτές δεν έχουν λόγο να φοβούνται τα κρυπτονομίσματα, αρκεί να τοποθετούν χρήματα που έχουν την πολυτέλεια να χάσουν. Να λειτουργούν δηλαδή με σύνεση, σε μακροπρόθεσμη προοπτική και με ελεγχόμενο ρίσκο. Διότι κάθε (κρυπτο)νόμισμα έχει δύο όψεις. Στα σωστά χέρια, είναι ένα εργαλείο, οικονομικής ελευθερίας αλλά και τεχνολογικής εξέλιξης. Στα λάθος χέρια, είναι ένα όχημα ανεύθυνης κερδοσκοπίας και σπέκουλας, με συνέπειες για το σύστημα και την τσέπη μας.

Κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις ανησυχούν ότι η εξάπλωση μιας αγοράς που δουλεύει με τους δικούς της κανόνες θα υπονομεύσει τη δυνατότητα που διαχρονικά έχουν από τον συστημικό τους ρόλο: να ελέγχουν την προσφορά του χρήματος στις οικονομίες τους. Όμως την ίδια ώρα η Visa και η Mastercard καλωσορίζουν τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα και ο Nasdaq υποδέχεται το Coinbase, μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων. Εμφανίζονται μάλιστα οι πρώτες χώρες που δρομολογούν τη δημιουργία των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων, με τη διαφορά βεβαίως ότι αυτά θα έχουν αντίκρισμα σε περιουσιακά στοιχεία των κεντρικών τραπεζών τους, μαζί με τις ανάλογες εγγυήσεις τους.

Η «νομιμοποίηση» του κρυπτονομίσματος ως παράλληλου μέσου συναλλαγών και επένδυσης είναι σε πλήρη εξέλιξη, με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, και η συγκεκριμένη αγορά διαμορφώνει μια πραγματικότητα την οποία κανείς πια δεν μπορεί να αγνοήσει.

  • Κρυπτονόμισμα ονομάζεται η ψηφιακή μονάδα αξίας που μπορεί να ανταλλάσσεται ηλεκτρονικά. Το δημιουργεί και το παρακολουθεί -όχι μια κεντρική αρχή ή οργανισμός- αλλά ένα δίκτυο υπολογιστών, μέσω ιδιαίτερα πολύπλοκων μαθηματικών τύπων. Μπορεί να το χρησιμοποιεί κανείς είτε ως επενδυτικό στοιχείο με βάση τη ζήτηση της αγοράς, είτε ως μέσο συναλλαγών για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών από πωλητές που το δέχονται ως πληρωμή.
  • Blockchain ονομάζεται το ψηφιακό λογιστικό βιβλίο στο οποίο καταγράφονται όλες οι συναλλαγές των χρηστών που επαληθεύονται μέσω υπολογιστικών μαθηματικών πράξεων.
  • Mining ονομάζεται η διαδικασία έκδοσης (εξόρυξης) του κρυπτονομίσματος, μια ιδιαίτερα σύνθετη μέθοδος που απαιτεί ισχυρή υπολογιστική δύναμη.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News