ΑΠΟΨΕΙΣ

Μεταξύ Bitcoin και Ethereum

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες  ο κόσμος  κινείται   με πρωτόγνωρες για την ιστορία  ταχύτητες,  λόγω της εντυπωσιακής εξέλιξης της τεχνολογίας η οποία   αναπτύσσεται πλέον  εκθετικά  (exponential ) και όχι γραμμικά.

Ως αποτέλεσμα έχουν εκτοπισθεί  από την παγκόσμια κυριαρχία οι εταιρείες των κλασσικών βιομηχανικών κλάδων και  έχουν αντικατασταθεί από  τις τεχνολογικές εταιρείες.

Να σημειωθεί ότι από τις 10 μεγαλύτερες  εταιρείες στον κόσμο με βάση τη   χρηματιστηριακή αξία οι 7 είναι πλέον του κλάδου της τεχνολογίας.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία ο κλάδος της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας (Fintech)  με αιχμή τα κρυπτονομίσματα των οποίων η αξία  έχει εκτοξευθεί  στα 2,3 τρισ. δολάρια από 1 τρισ. που ήταν στην αρχή του 2021.                  

Παρά τις  διαχρονικές αμφισβητήσεις που δέχθηκαν τα κρυπτονομίσματα, κυρίως από τους  εκφραστές του «κατεστημένου»  χρηματοπιστωτικού συστήματος που βρίσκεται σε διαρκή κρίση από το 2007, το bitcoin έγινε αποδεκτό πλέον από  πρωτοποριακούς  επιχειρηματίες και επιχειρήσεις, από Αμοιβαία Κεφάλαια και  Hedge Funds, ακόμα και ασφαλιστική εταιρεία, φτάνοντας πολύ γρήγορα το 1 τρισ. αξία (market capitalization), γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο στην οικονομική ιστορία.

Φυσικά σε αυτό βοήθησαν διάφοροι παράγοντες, όπως  η  υψηλή ρευστότητα θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών που έχει τοποθετηθεί σε μηδενικά ή ακόμα και αρνητικά επιτόκια, η έκδοση άπειρης ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες  που κρύβει πολλούς κινδύνους  και οι υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών της Δύσης που προκαλούν φόβους για πιθανή κατάρρευση. 

Στον εντυπωσιακό Πίνακα που ακολουθεί έχουν υπολογιστεί τα χρόνια που χρειάστηκαν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία (assets) να φτάσουν το ποσό του  1 τρισ. δολαρίων (πηγή DataStream).

Μεταξύ Bitcoin και Ethereum-1

Η Microsoft έκανε 44 χρόνια για να φτάσει την εντυπωσιακή αυτή χρηματιστηριακή αξία, η Apple 42, η Amazon 24 και η Google 21 .

Οι τεχνολογικές αυτές εταιρείες έκαναν κατά μέσον όρο 33 χρόνια από την ίδρυσή τους   για να φτάσουν στο αστρονομικό αυτό νούμερο , ενώ το bitcoin έφτασε σε μόλις 12 χρόνια.

Την περίοδο αυτή όλοι σχεδόν οι  managers των  hedge funds, και όχι μόνο, προσπαθούν να ανακαλύψουν το επόμενο περιουσιακό στοιχείο που θα πάρει τη θέση του bitcoin ή θα ακολουθήσει την  ίδια εντυπωσιακή πορεία.

Όλες οι ενδείξεις  συγκλίνουν ότι το περιουσιακό στοιχείο που θα φτάσει  σε μικρότερο διάστημα από το bitcoin το 1 τρισ. δολάρια θα είναι το Ethereum, η αξία του οποίου έφτασε  ήδη τα 480  δισ. δολάρια, με σημαντική όμως τεχνολογική υπεροχή σε σχέση με το bitcoin.

Ο Νικόλαος Δ. Φίλιππας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου του Πειραιά, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News