ΑΠΟΨΕΙΣ

Φθινόπωρο και βλέπουμε

Κάθε εβδομάδα πλέον θα είναι και καλύτερη. Η οικονομία βλέπει φως στο τούνελ και προετοιμάζεται για την ανάκαμψη. Ωστόσο, τα τελευταία μέτρα πριν από τον τερματισμό είναι και τα πιο δύσκολα. 

Τα ραντεβού μπήκαν σε σειρά και μέχρι το τέλος του Μαΐου το κοντέρ θα γράφει 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Όμως οι πλήρως εμβολιασμένοι αυτήν τη στιγμή δεν ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού.

Τα εμπορικά καταστήματα και τα εστιατόρια δέχονται ξανά πελάτες. Όμως δεν άνοιξαν ακόμη όλες οι επιχειρήσεις και αυτές που το έκαναν λειτουργούν με δυσκολίες οι οποίες περιορίζουν ασφυκτικά τα περιθώρια για τζίρους σε κανονικές συνθήκες.

Ο τουρισμός ανοίγει αισίως στις 15 Μαΐου και ήδη δυσκολεύεται κανείς να κλείσει δωμάτιο στα ελληνικά νησιά για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Όμως το 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, δύσκολα θα κλείσει πάνω από το 40-50% των εσόδων του 2019. 

Η αγορά είχε εναποθέσει τις ελπίδες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τώρα δίνει κυριολεκτικά μάχη με τον χρόνο. Η εξέλιξη της ανοσίας απέναντι στον ιό δεν είναι ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο και δεν επιβεβαιώνει το καλύτερο από τα σενάρια στην αρχή αυτής της περιπέτειας. Όμως ούτε και το χειρότερο. 

Η όρεξη για κατανάλωση μετά την άρση του lockdown, οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και το μαξιλάρι από τις αυξημένες καταθέσεις είναι τα εργαλεία της επόμενης ημέρας με τα οποία η οικονομία θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος, αργά και βασανιστικά. 

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η επιστροφή στην κανονικότητα, απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την ανάκαμψη, τοποθετείται από τα δεδομένα προς το τέλος του έτους. Περίπου σαν την αποκατάσταση ενός ασθενή που υπέφερε από σοβαρή πνευμονία λόγω Covid-19, το rebound θα πάρει χρόνο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News