ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιες χώρες έχουν τους πιο ευτυχισμένους πολίτες;

Ας θυμηθούμε κάτι που έχουμε ξεχάσει προς το παρόν και ελπίζουμε σύντομα να τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας και να ασχοληθούμε με την ουσία της ζωής που είναι η ευτυχία των πολιτών. 

Ποιες είναι όμως οι χώρες με τους πιο ευτυχισμένους πολίτες στον κόσμο; Σύμφωνα με την μελέτη των Helliwell J, Layard R and Sachs J (2019) ,World Happiness Report, New York, Sustainable Development Solutions Network για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών με στοιχεία για 156 χώρες και την περίοδο 2016- 2018 οι Σκανδιναβικές χώρες (Φινλανδία Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Ολλανδία ) είναι στις πέντε πρώτες θέσεις παγκοσμίως και καταφέρνουν να συνδυάσουν αποτελεσματικά το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, την ύπαρξη ισχυρού κοινωνικού κράτους, ποιοτικές υπηρεσίες στην υγεία, ελευθερία , έλλειψη διαφθοράς και άλλες παραμέτρους που αφορούν την ποιότητα της ζωής και την ευημερία των πολιτών .

Οι χώρες με τους πιο ευτυχισμένους πολίτες για την εξεταζόμενη περίοδο ανά ήπειρο ήταν :

Η Φινλανδία στην Ευρώπη

Ο Καναδάς στην Βόρεια Αμερική

Ο Μαυρίκιος στην Αφρική

Η Χιλή στην Νότια Αμερική

Η Ταιβάν στην Ασία και η Αυστραλία στην Ωκεανία αν και η Νέα Ζηλανδία

παρουσιάζει και αυτή πολύ υψηλά επίπεδα δείκτη ευτυχίας.

Οι χώρες με τους λιγότερο ευτυχισμένους πολίτες ήταν αντίστοιχα :

Η Ουκρανία στην Ευρώπη

Η Ταϊτή στην Βόρεια Αμερική

To Βόρειο Σουδάν στην Αφρική

Η Βενεζουέλα στην Νότια Αμερική και η Ινδία στην Ασία.

 

Από τις μεγάλες χώρες οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 19 η θέση, η Ιαπωνία στην 58η και η Κίνα στην 93η .

Από τις χώρες που προσομοιάζουν με την Ελλάδα η οποία βρίσκεται στην 82 η θέση η Ισπανία κατατάσσεται στην 30 η θέση, η Κύπρος στην 49 η. η Πορτογαλία στην 66η και η Τουρκία στην 79η. 

 

Στις τελευταίες θέσεις, όπως αναμενόταν, βρίσκουμε ορισμένες χώρες από την Αφρική και την Ασία και πιο συγκεκριμένα το Βόρειο Σουδάν ( στην τελευταία θέση), η Κεντρική Αφρικάνικη Δημοκρατία ,το Αφγανιστάν, η Τανζανία, η Ρουάντα, η Υεμένη , το Μαλάουι και η Συρία.

Έχει περάσει πάνω από ένα έτος από την εμφάνιση της πανδημίας και οι επιπτώσεις της έχουν πλέον διαχυθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η πλειονότητα των οικονομιών σε ολόκληρο τον κόσμο βίωσε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση το 2020,  η οποία μετατράπηκε γρήγορα σε έντονη οικονομική ύφεση, η οποία συνοδεύτηκε  με έντονη αβεβαιότητα, μείωση της κατανάλωσης, αύξηση της ανεργίας, διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλαγή του τρόπου εργασίας και των εργασιακών σχέσεων και κατάρρευση συγκεκριμένων κλάδων όπως ο τουρισμός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας με τίτλο The Poverty and Shared Prosperity Report 2020, η επιδημία θα διευρύνει τις υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες και θα οδηγήσει σε κατάσταση φτώχειας -αυτούς που ζουν με λιγότερο από 1.9 $ την ημέρα -έναν μεγάλο αριθμό πολιτών που εκτιμάται μεταξύ 88 και 115 εκατομμύρια.

Περιμένουμε λοιπόν με μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον την νέα μελέτη για τον παγκόσμιο δείκτη ευημερίας  και τις επιπτώσεις του  Κορωνοιού τόσο στις επιμέρους κατατάξεις όσο και στην συνολική εικόνα που σίγουρα θα έχει επιδεινωθεί δραματικά. 

*Ο κ. Νικόλαος Φίλιππας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου του Πειραιά, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News