Απόψεις Πέμπτη 4/03/2021, 07:45
ΑΠΟΨΕΙΣ

Θα ήταν δύσκολο

Πολλές εκτιμήσεις ακούγονται σχετικά με το πόσο κοστίζει το κλείσιμο του λιανεμπορίου, με επικρατέστερη αυτή που τοποθετεί το κόστος στα 500 εκατ. ευρώ εβδομαδιαίως. Λείπει ωστόσο από τον δημόσιο διάλογο οποιαδήποτε εκτίμηση για το αντίθετο: Τι θα κόστιζε το άνοιγμα, πάντα σε οικονομικούς όρους.

Εν μέρει, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αποτίμηση της ανθρώπινης ζωής σε χρηματικούς όρους είναι μη δημοφιλής έως κοινωνικά καταδικαστέα. Εάν, όμως, θα μπορούσαμε να αφήσουμε την ενσυναίσθησή μας κατά μέρους για δύο λεπτά και να εξετάσουμε το ερώτημα με οικονομικούς όρους, αυτό ίσως να ήταν χρήσιμο.

Μεθοδολογικά, ίσως η πληρέστερη προσπάθεια είναι αυτή του ταμείου αποζημίωσης των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την αναλυθείσα μεθοδολογία, η οικονομική ζημία ισούται με τα μη πραγματοποιθέντα εισοδήματα των θυμάτων. Αυτό βέβαια έχει να κάνει με την απασχόληση του καθενός, την ηλικία του κλπ.

Στην περίπτωσή μας, δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε την απασχόληση και τα εισοδήματα των θυμάτων του covid-19. Ξέρουμε όμως τη διάμεση ηλικία τους, που είναι τα 79 έτη. Ξέρουμε, επίσης, το κατά κεφαλή ΑΕΠ που, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι €17,102. Επίσης, από τον ΟΟΣΑ ξέρουμε το προσδόκιμο ζωής στη χώρα, που είναι τα 82 έτη.

Έτσι, προκύπτει μία πρώτη μέση εκτίμηση κόστους γύρω στα €50,000. Φυσικά το εύρος θα είναι πολύ μεγάλο (ιδιαίτερα προς τα πάνω για τα νεότερα θύματα) και η μέση τιμή έχει περιορισμένη χρησιμότητα. Το ποσό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο, επίσης, από ότι επιδικάζουν τα δικαστήρια σε περιπτώσεις απώλειας ζωής, αλλά η διάμεσος ηλικία είναι επίσης πολύ διαφορετική.

Εάν όμως εξαντλήσουμε τις δυνατότητες των ΜΕΘ, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η διάμεσος ηλικία των θανούντων θα πλησιάσει αυτή των διασωληνωμένων. Αυτή είναι τα 69 έτη. Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος θα ανέβαινε στα €220,000 περίπου.

Επίσης, αυτή η εκτίμηση παραλείπει το κόστος νοσηλείας για χιλιάδες συμπολίτες μας, το κόστος από ενδεχόμενα μακροχρόνια συμπτώματα όπως η ανοσμία για τους αναρρώσαντες κλπ. Επομένως, δεν είναι μόνο τι κοστίζει το κλείσιμο αλλά και τι θα κόστιζε το άνοιγμα. Ακόμη όμως και αν δεν μπορούμε να εξαντλήσουμε το θέμα, είναι σημαντικό να ανοίξουμε το διάλογο. Γιατί η συζήτηση με ποσοτικοποιημένα στοιχεία μόνο από την μία άποψη στερείται ισορροπίας.

Ο Μορτ ήταν ένας από κείνους τους ανθρώπους που είναι πιο επικίνδυνοι από ένα σακί κροταλίες. Ήταν αποφασισμένος να ανακαλύψει την υποκείμενη λογική πίσω από το σύμπαν.

Που θα ήταν δύσκολο, γιατί δεν υπήρχε. Ο Δημιουργός είχε πολλές αξιοσημείωτα καλές ιδέες όταν έφτιαξε τον κόσμο, αλλά το να τον κάνει κατανοητό δεν ήταν μία από αυτές.

Terry Pratchett, Mort, 1987

 

Ο Σόλων Μόλχο είναι finance analyst 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News