The New York Times Τετάρτη 5/01/2022, 06:59 ISABEL KERSHNER
THE NEW YORK TIMES

Το φυσικό φαινόμενο που ενισχύει τη… Βίβλο

Το φυσικό φαινόμενο που ενισχύει τη… Βίβλο

Όρος Κάρκομ, Ισραήλ – Το βουνό διατήρησε τα μυστικά του για αιώνες. Ο αέρας μυστηρίου ενισχύθηκε έτι περισσότερο εξαιτίας μιας απομακρυσμένης τοποθεσίας στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ. Πρόσφατα, μάλιστα,, εκατοντάδες Ισραηλινοί πορεύτηκαν βαθιά στην έρημο για να φτάσουν στο Όρος Κάρκομ, αποφασισμένοι να βρουν την απάντηση στην εξής ερώτηση: Είναι αυτό το Όρος Σινά της Βίβλου, όπου ο Θεός επικοινώνησε με τον Μωυσή; 

Η τοποθεσία του Όρους Σινά αμφισβητείται εδώ και καιρό από τους μελετητές, ενώ  υπάρχουν δώδεκα υποψήφιες τοποθεσίες -οι περισσότεροι στις ορεινές εκτάσεις της Χερσονήσου Σινά, πέρα από τα σύνορα στην Αίγυπτο. Αλλά ο ισχυρισμός για το Όρος Καρκόμ έχει αποκτήσει αρκετούς υποστηρικτικές, λόγω ενός ετήσιου φυσικού φαινομένου. 

Το 2003, ένας ντόπιος οδηγός έτυχε να βρίσκεται στην κορυφή του τεράστιου οροπεδίου στα τέλη Δεκεμβρίου. Το μεσημέρι, με τον ήλιο χαμηλά στον ουρανό -μια από τις πιο σύντομες μέρες του χρόνου- κοίταξε απέναντι από μια χαράδρα και είδε κάτι παράξενο. Ήταν το φως του ήλιου, το οποίο αντανακλούσε στις πλευρές μιας σπηλιάς. Αυτό πολύ γρήγορα «έφτασε» στην ισραηλινή τηλεόραση και ονομάστηκε ως «φλεγόμενος θάμνος». 

Ίσως αυτή, υποστήριξαν κάποιοι, ήταν η υπερφυσική φωτιά που, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, είδε ο Μωυσής στο άγιο όρος, όταν του μίλησε για πρώτη φορά ο Θεός. Ο φλεγόμενος θάμνος αποτελεί σύμβολο στον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό, το Ισλάμ και άλλες θρησκείες. 

Πριν τουλάχιστον μισό αιώνα, ο Emmanuel Anati, ένας Ιταλός αρχαιολόγος, εντόπισε χιλιάδες τοιχογραφίες, καθώς ερευνούσε το οροπέδιο του Όρους Κάρκομ, περίπου 760 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ορισμένες εκτιμάται ότι απεικονίζουν τις πλάκες των εντολών. Ο καθηγητής Anati διευκρίνισε ότι δεν είχε ξεκινήσει να αναζητήσει το Όρος Σινά. Αλλά μετά από χρόνια εργασίας, υποστήριξε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 ότι το Όρος Κάρκομ «θα έπρεπε να ταυτιστεί με το ιερό βουνό των βιβλικών αφηγήσεων». 

Πέρα από τις δυσκολίες της αρχαιολογίας στην έρημο -οι νομάδες τείνουν να αφήνουν ελάχιστα μόνιμα ίχνη- και το ερώτημα αν η αρχαιολογία θα μπορούσε να συνδεθεί με τη βιβλική ιστορία, η θεωρία του καθηγητή Anati έθεσε ένα πρόβλημα χρονολογίας. 

Ο Israel Finkelstein, ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις καταγεγραμμένες τοποθεσίες γύρω από το Όρος Κάρκομ έχουν ζωή από την τρίτη χιλιετία π.Χ.. Η «Έξοδος», ωστόσο, χρονολογείται γενικά κάπου γύρω στο 1.600 – 1.200 π.Χ. Επειδή τα στοιχεία είναι ασαφή, διευκρίνισε ο καθηγητής Finkelstein, «ίσως είναι ασφαλέστερο να μην κάνουμε εικασίες». 

Η πρόσβαση στο Όρος Κάρκομ είναι συνήθως περιορισμένη, γιατί προϋποθέτει τη διέλευση από στρατιωτική ζώνη. Τον περασμένο μήνα, πάντως, ο στρατός επέτρεψε το πέρασμα στους Ισραηλινούς που αναζητούσαν τον φλεγόμενο θάμνο. Καθώς έφτασαν στους πρόποδες του Όρους Κάρκομ, ο καθηγητής Anati, στα 90 του πλέον, καθόταν σε μια καρέκλα. Στην έρευνα για το Όρος Σινά, σημείωσε, ορισμένοι επιμένουν για πολιτικούς λόγους ότι η τοποθεσία πρέπει να βρίσκεται εντός των συνόρων του Ισραήλ και όχι στην Αίγυπτο. Άλλοι, για θρησκευτικούς λόγους, υποστηρίζουν ότι πρέπει να είναι εκτός συνόρων, για να ευθυγραμμιστούν με την παράδοση περί περιπλάνησης των Ισραηλιτών στην έρημο για 40 χρόνια πριν φτάσουν στη Γη της Επαγγελίας. 

«Καμία από αυτές τις προσεγγίσεις δεν είναι σωστή. Κάποιος πρέπει να αναζητήσει την αλήθεια» σημείωσε ο καθηγητής Anati. 

Αφού σκαρφάλωσαν στο Κάρκομ, οι επισκέπτες απλώθηκαν κατά μήκος της κορυφογραμμής και κοίταξαν προς τον μακρινό βράχο για να εντοπίσουν τον «φλεγόμενο θάμνο». Ήταν δυνατό να διακρίνουν μια παράξενη λάμψη, αν και κάποιοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, επειδή δεν ήταν πιο φλογερή. 

Το φυσικό φαινόμενο που ενισχύει τη… Βίβλο-1
Φωτ. Amit Elkayam για τους The New York Times

Το αν αυτό είναι το Όρος Σινά «είναι στο μάτι του θεατή», δήλωσε  ο Shahar Shilo, ο οποίος διαχειρίζεται τον τουριστικό συνεταιρισμό Negev Highlands. «Αλλά είναι ένας μεγάλος μύθος, πρέπει να το παραδεχτείς». 

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης: 

Η νέα βασίλισσα της ομορφιάς δεν είναι και η πιο συνηθισμένη

Κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης και ξεκίνησε… πόλεμο

Για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, τα πράγματα είναι λιγότερο αυστηρά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News