The New York Times Δευτέρα 20/12/2021, 07:08
THE NEW YORK TIMES

Για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, τα πράγματα είναι λιγότερο αυστηρά

Για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, τα πράγματα είναι λιγότερο αυστηρά

Ριάντ, Σαουδική Αραβία – Στο στριμωγμένο κατάστημα όπου η Kholoud Ahmed πουλά τα παραδοσιακά φορέματα που φορούν οι Μουσουλμάνες, τις αμπάγιες, τα χρώματα του ουράνιου τόξου είναι μία αποκάλυψη. 

Στο παρελθόν, οι γυναίκες στο Ριάντ συνήθως ντύνονταν με την ίδια μαύρη αμπάγια, όπου και εάν πήγαιναν. Τώρα,  παρατήρησε η κα Ahmed, 21 ετών, υπάρχει μία αμπάγια με διαφορετικό χρώμα ή στυλ για κάθε περίσταση. 

«Οι χρωματιστές αμπάγιες ήταν κάτι παράξενο για εμάς στο Ριάντ, κάτι ασυνήθιστο», είπε η κα Ahmed, η υπάλληλος του καταστήματος. «Μέσα σε έναν χρόνο, αυτό έχει αλλάξει σημαντικά. Σήμερα έχει γίνει συνηθισμένο». 

Αφότου ο εστεμμένος πρίγκιπας Mohammed bin Salman έγινε ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, πριν από τέσσερα χρόνια, έχει υποσχεθεί νέες ευκαιρίες για τις γυναίκες της χώρας, στο πλαίσιο ενός σχεδίου εκσυγχρονισμού που ονομάζεται Vision 2030.

Το σχέδιο έχει στόχο να περιορίσει την ιστορική εξάρτηση του βασιλείου από το πετρέλαιο και να το στρέψει προς νέες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας, των φαρμάκων και του τουρισμού. 

Αλλά για να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για τους Σαουδάραβες και να έρθουν ξένοι επενδυτές και επιχειρήσεις, ο πρίγκιπας Mohammed περιορίζει και τη συντηρητική κουλτούρα που έχει κρατήσει πολλές γυναίκες μέσα στο σπίτι για χρόνια. 

Για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, τα πράγματα είναι λιγότερο αυστηρά-1
Πικνίκ σε πάρκο στο Ριάντ. Οι χώροι δεν χωρίζονται πια τόσο αυστηρά από το φύλο. (Iman Al-Dabbagh για τους New York Times)

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το ποσοστό των γυναικών που δουλεύουν έξω από το σπίτι έχει σχεδόν διπλασιαστεί σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά, στο 32% από σχεδόν 18%. 

Πέραν των αλλαγών στην αγορά εργασίας, οι δημόσιοι χώροι δεν είναι τόσο αυστηρά χωρισμένοι με βάση το φύλο. Στις καφετέριες του Ριάντ, όπως το Overdose, γυναίκες και άνδρες μπορούν να πιούν το λάττε τους σε μεικτές παρέες. 

Οι γυναίκες μπορούν να παραστούν σε κάποια αθλητικά γεγονότα σε στάδια. Δεν χρειάζεται πια να χρησιμοποιούν διαφορετικές εισόδους από τους άνδρες. Και μπορούν επίσης να κάνουν αίτηση για διαβατήριο, να ζήσουν ή να ταξιδέψουν μόνες τους. 

Όμως η πρόοδος είναι ανομοιόμορφη. Το σύστημα της  κηδεμονίας, που εξακολουθεί να ισχύει, σημαίνει ότι οι γυναίκες είναι αναγκασμένες να εξαρτώνται από την άδεια των ανδρών για να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. 

Η Marwa, μία 19χρονη φοιτήτρια που ψώνιζε στο μαγαζί της κας Ahmed και που αρνήθηκε να δώσει ολόκληρο το όνομά της, είπε ότι άλλες πολιτισμικές αλλαγές, όπως το να επιτρέπεται σε ιδιοκτήτες καταστημάτων να τα κρατούν ανοικτά κατά τις ώρες της προσευχής, δημιούργησε κάποια  προβλήματα. 

Κάποιοι άνθρωποι που είναι ταγμένοι και θα προσεύχονταν έτσι και αλλιώς, είπε, ίσως να προσβάλλονταν από τη στάση του business-as-usual. «Είναι σαν να μην σέβεσαι την ώρα της προσευχής», είπε. 

Αλλού στο εμπορικό κέντρο, η Nout al-Qahtani, 13 ετών, είπε ότι ήταν ενθουσιασμένη με τις αλλαγές για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία. «Θέλω να δουλέψω», είπε, «θέλω πραγματικά να γίνω γιατρός». 

Ο πατέρας της, που έδωσε μόνο ένα παρατσούκλι, Abu Abdullah, σημείωσε ότι δεν είναι όλες οι δουλειές που μπορεί να ονειρεύονται οι γυναίκες κατάλληλες. 

«Κάποιες δουλειές δεν ταιριάζουν σε κάποιες γυναίκες», είπε, φέρνοντας σαν παράδειγμα τις δουλειές του υδραυλικού ή στις κατασκευές. «Είναι καλύτερα να μπει στη σωστή θέση», πρόσθεσε. 

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης: 

Πώς επί 10ετίες γινόταν κακή χρήση του DNA των Ρομά 

Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αρνούνται να επιστρέψουν στα εργοστάσια

H τέχνη του botox και η απώλεια των ρυτίδων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News