The New York Times Παρασκευή 17/12/2021, 07:30 VCOREY KILGANNON
THE NEW YORK TIMES

Τι σημαίνει να είσαι ο φύλακας του πιο δημοφιλούς χριστουγεννιάτικου δέντρου στον κόσμο;

Τι σημαίνει να είσαι ο φύλακας του πιο δημοφιλούς χριστουγεννιάτικου δέντρου στον κόσμο;

Επί δύο δεκαετίες ο Correll Jones βρίσκεται συνεχώς σε μία από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες του Μανχάταν για να υποδεχτεί και να χαιρετήσει τους περαστικούς. Η επαγγελματική του κάρτα δείχνει και την ιδιότητά του: «C.J., ο δήμαρχος του Rockefeller Center».

Κάθε χειμώνα, με αναρίθμητους επισκέπτες να καταφθάνουν στην πλατεία Rockefeller για να δουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ο 59χρονος κύριος Jones έχει αναλάβει την πιο σημαντική υποχρέωση για το επάγγελμά του. Μέχρι να βγάλουν το δέντρο στις αρχές Ιανουαρίου, αυτό θα απαντά όλες τις σχετικές ερωτήσεις σε κάθε επισκέπτη που θέλει να μάθει: ότι το φετινό δέντρο είναι έλατο ύψους 24 μέτρων από το Maryland με 50.000 λαμπάκια και κρυστάλλινο αστέρι, το οποίο έχει βάρος σχεδόν μισού τόνου.

Παράλληλα με τις ερωτήσεις σχετικά με το δέντρο, είναι γνώστης και άλλων θεμάτων: δίνει οδηγίες για καταστήματα, προτάσεις για εστιατόρια και το πιο επείγον, πού είναι η τουαλέτα.

O κ. Jones εργάζεται στην πλατεία όπως ακριβώς λειτουργεί και ένας οικοδεσπότης σε κάλεσμα στο σπίτι του, πηγαίνοντας από το ένα μέρος στο άλλο γεμάτος ενέργεια.

«Είστε όλοι καλά;» ρωτούσε τους επισκέπτες. «Όλοι εντάξει; Κυρίες μου, εσείς καλά;».

Το παρατσούκλι του κ. Jones φαίνεται στο καρτελάκι που έχει καρφιτσωμένο στο γκρι του κοστούμι, το οποίο και ταιριάζει με το καπέλο και την ασημί του γραβάτα. Επίσης, η καρικατούρα του – «Ο Δήμαρχος του Rock» – βρίσκεται στους εορταστικούς χάρτες του Rockefeller Center δίπλα σε σήματα μεγάλων ιδρυμάτων, όπως το NBC, τις Rockettes και το Rainbow Room.

Η θέση αυτή του έχει δώσει την ευκαιρία να γνωριστεί με προέδρους των ΗΠΑ και να εμφανιστεί στον τηλεοπτικό φακό, κάνοντας διαφημιστικά σποτ, παίζοντας παιχνίδια με διασήμους και χορεύοντας με τον Jimmy Fallon στο «The Tonight Show.»

Οι στιγμές διασημότητας είναι πολύ ωραίες, δήλωσε ο κ. Jones, αλλά είναι πολύ ωραίο όταν κόβω κλαδάκια από το δέντρο και τα δίνω στον κόσμο κάθε χειμώνα. Όποιον όμως και να συναντά κάνοντας τη δουλειά του, η σύντροφός του Έβελιν, του υπενθυμίζει να παραμένει αυτός που είναι.

«Αυτή η δουλειά ποτέ δεν μου φούσκωσε τα μυαλά», δήλωσε, «διότι όταν φτάνω σπίτι (η Έβελιν) μου λέει “μπορεί να είσαι ο δήμαρχος του Rockefeller Center, αλλά όταν έρχεσαι σπίτι, είσαι απλώς ο C.J.»

Ο κ. Jones θεωρεί ότι αυτή η χειμερινή σεζόν είναι πιο γλυκιά, καθώς πέρυσι λόγω πανδημίας είχε μειωθεί η επισκεψιμότητα πέρυσι, ενώ η τελετή για την φωταγώγηση του δέντρου δεν έγινε παρουσία κοινού.

«Υπήρξε μία περίοδος κατά την πανδημία, που ήμουν μόνο εγώ και τα περιστέρια – ήταν μία πόλη φάντασμα», δήλωσε. «Αλλά οι τουρίστες επανέρχονται. Πολλοί Νεοϋορκέζοι διαμαρτύρονται για τον συνωστισμό, αλλά δεν αντιλαμβάνονται πόσο πολύ εξαρτάται αυτή η πόλη από τους τουρίστες. Τους θεωρούμε δεδομένους. Οφείλουμε να μοιραζόμαστε όλοι αυτή την μεγάλη πόλη.».

Επειδή πήγαινε συνεχώς από τη μία ομάδα τουριστών στην άλλη, ήταν δύσκολο να κρατήσει μία ροή στα λόγια του.

«Συγγνώμη», είπε, «αλλά το να είσαι δήμαρχος, σημαίνει ότι πρέπει να είσαι και προσβάσιμος».

Η Nicole Nieves και η γιαγιά της, Abby Nieves, επισκέπτονταν την πόλη από το New Jersey. Ρώτησαν τον κ. Jones για τις δωρεάν καρτ ποστάλ που προσφέρει το Rockefeller Center κάθε χρόνο.

Έτρεξε στο ισόγειο του κτιρίου για να αναπληρώσει το στοκ του και επέστρεψε με τις κάρτες τους. Είπε ότι κατά μέσον όρο έδινε έως και 40.000 κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Έχω την καλύτερη δουλειά του κόσμου», δήλωσε. «Έχω γνωρίσει άτομα από τουλάχιστον 100 χώρες. Πολλοί από αυτούς επιστρέφουν χρόνια μετά και με ευχαριστούν που τους παρέπεμψα σε κάποιο εστιατόριο ή κατάστημα. Αυτό με κάνει να νιώθω πολύ όμορφα.»

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης: 

Ο αλγόριθμος του TikTok που διαβάζει τη σκέψη μας

«Μπορείς να σκοτώσεις και δεν θα πας φυλακή»: Η χώρα που θέλει να γίνει η πρωτεύουσα του crypto

Από τα Samsung στο Netflix: Πώς η Ν. Κορέα έγινε υπερδύναμη του πολιτισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News