The New York Times Τρίτη 31/08/2021, 15:02 JASON HOROWITZ
THE NEW YORK TIMES

Η γυναίκα που προσπαθεί να «δροσίσει» την Αθήνα

Η γυναίκα που προσπαθεί να «δροσίσει» την Αθήνα

Την πιο ζεστή ημέρα στην Ελλάδα, όταν η θερμοκρασία στην Αθήνα έφθασε τους 44 βαθμούς Κελσίου και οι δασικές πυρκαγιές έπνιγαν την ατμόσφαιρα, η Ελένη Μυριβήλη σταμάτησε το άπλωμα μπουγάδας στην ταράστα της, πίσω από την Ακρόπολη, καθώς μετά βίας μπορούσε να αναπνεύσει εξαιτίας του καύσωνα.

«Μπορούσα να πάρω μόνο σύντομες, καυτές ανάσες» δηλώνει, ενθυμούμενη ότι η στάχτη από τις φωτιές είχε μετατρέψει τα μαύρα ρούχα της σε άσπρα. «Ήταν τρομακτικό».

Η ένταση του καύσωνα αύξησε περαιτέρω τον επείγοντα χαρακτήρα της νέας θέσης της κυρίας Μυριβίλη ως η πρώτη επικεφαλής Αστικής Υπερθέρμανσης στην Αθήνα -αλλά και στην Ευρώπη- με καθήκον να φέρει σε μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου ένα κατοικήσιμο μέλλον.

Καθώς τα κύματα ζέστης έχουν «κάψει» την Αθήνα, την πιο ζοφερή πρωτεύουσα της Ευρώπης, νέες δασικές πυρκαγιές ξεσπούσαν, προσθέτοντας περισσότερα από 81.000 εκτάρια στις φετινές καμένες εκτάσεις.

«Ο καύσωνας είναι ένας αόρατος και ύπουλος δολοφόνος» τονίζει η κυρία Μυριβήλη. «Είναι ένας από τους κλιματικούς κινδύνους, τους οποίους στην πραγματικότητα δεν βλέπεις. Είναι δύσκολο να μιλήσεις στους ανθρώπους γι’ αυτόν. Δεν βλέπεις ιπτάμενες οροφές ή πλημμυρισμένα αυτοκίνητα. Είναι πραγματικά σημαντικό οι άνθρωποι να κατανοήσουν γιατί είναι επικίνδυνος».

Τα διαμερίσματα στις πολυκατοικίες χτίστηκαν στην πρωτεύουσα, μετά τον εμβόλιο πόλεμο, με στόχο τη διαμονή ενός τεράστιου κύματος ανθρώπων από την ελληνική επαρχία. Αλλά το τσιμέντο και οι μαυρισμένες με πίσσα οροφές απορροφούν τη ζέστη.

Η μετατροπή της Αθήνας σε μία πολή, η οποία μπορεί να αμβλύνει τον καύσωνα, είχε καταστεί στόχος της κυρίας Μυριβήλη από το 2007, όταν παρακολουθούσε από την τηλεόραση της μητέρας της τα πλάνα με τις δασικές πυρκαγιές. Τελικά εγινε επικεφαλής Καύσωνα και Αστικής Ανθεκτικότητας στο Ίδρυμα Adrienne Arsht-Rockefeller, το οποίο έχει γραφεία σε κάθε ήπειρο.

Ο δήμαρχος της Αθήνας διόρισε την κυρία Μυριβήλη τον Ιούλιο. Λίγο αφότου ανέλαβε καθήκοντα, οι φωτιές ξεκίνησαν να καίνει ξανά.

Σύμφωνα με την ίδια, επιστήμονες και αξιωματούχοι εξετάζουν τρόπους για να καταστήσουν τις απειλές πιο ξεκάθαρες, όπως για παράδειγμα να δίνουν όνομα στα κύματα καύσωνα. Ο στόχος είναι να κάνουν ευκολότερο για τους νομοθέτες την εφαρμογή έκτακτων μέτρων.

Η κυρία Μυριβήλη τονίζει ότι πρέπει να εξοπλίσει περισσότερα σπίτια με κλιματιστικό, να πείσει τις ηλεκτρικές εταιρείες να ανακατευθύνουν την ενέργεια σε κατοικημένες περιοχές κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα, και να κάνει τα κλιματιζόμενα κέντρα -όπου οι άνθρωποι μπορούν να δροσιστούν- πιο προσιτά.

Ακόμη και όταν οι θερμοκρασίες υποχωρήσουν, η έλλειψη δέντρων σημαίνει ότι θα υπάρχουν λιγότερες ρίζες να απορροφήσουν το νερό της βροχής. Η Αθήνα έχει τσιμεντοποιήσει τα ποτάμια της, μην αφήνοντας χώρο στο νερό να φύγει, σημειώνει η κυρία Μυριβήλη. «Πρόκειται να έχουμε απίστευτες πλημμύρες».

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News