Κοινωνία Κυριακή 22/08/2021, 13:28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ονόματα και στους καύσωνες; Τι σκέφτεται το Αστεροσκοπείο Αθηνών

Όπως συμβαίνει στις κακοκαιρίες

Ονόματα και στους καύσωνες; Τι σκέφτεται το Αστεροσκοπείο Αθηνών

Να δίνει ονόματα στους καύσωνες, όπως ακριβώς γίνεται και στην περίπτωση των χειμερινών κακοκαιριών, σχεδιάζει η Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει ο βρετανικός «Observer», ο οποίος φιλοξενεί δηλώσεις του Κώστα Λαγκουβάρδου, επικεφαλής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Λίγες ημέρες μετά τις τεράστιες πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια και εν μέσω των πρωτοφανών κυμάτων καύσωνα, οι ελληνικές αρχές εξετάζουν μια σειρά μέτρων για την αποτροπή επανάληψης παρόμοιας έκτασης καταστροφών. 

Ένα από τα προωθούμενα μέτρα είναι και η ονοματοδοσία των ακραίων υψηλών θερμοκρασιών, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη προετοιμασία και υψηλότερη προσοχή εκ μέρους των πολιτών. Στόχος είναι, άλλωστε, να μην υπάρξουν ξανά απώλειες ζωών ή καταστροφές περιουσιών.

Η μέχρι στιγμής εμπειρία από την ονοματοδοσία των χειμερινών κακοκαιριών είναι απολύτως θετική, με τους επιστήμονες να θεωρούν ότι πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο λειτουργεί αποτελεσματικά.

«Είναι ένα πολύ καυτό καλοκαίρι, το οποίο μας δίνει μια πρώτη γεύση των επόμενων 20 ή 30 ετών, όταν και αναμένεται να υπάρξουν πολύ μεγάλες περίοδοι υψηλών θερμοκρασιών. Είναι μια ακραία συμπεριφορά του καιρού, αλλά μπορεί να γίνει κανονικότητα» τονίζει ο κ. Λαγκουβάρδος. 

«Πιστεύουμε ότι οι πολίτες θα είναι πιο προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τα μελλοντικά κύματα καύσωνα, εφόσον τα φαινόμενα αποκτούν όνομα. Οι καύσωνες προκαλούν πολλούς θανάτους. Δεν κάνουν θόρυβο και δεν είναι ορατοί, αλλά είναι “σιωπηλοί” δολοφόνοι» σπεύδει να προσθέσει. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News