The New York Times Παρασκευή 18/06/2021, 15:44 CARA GIAIMO
THE NEW YORK TIMES

Γιατί το χιόνι στις Άλπεις βάφτηκε κόκκινο

Γιατί το χιόνι στις Άλπεις βάφτηκε κόκκινο

Από τον χειμώνα έως την άνοιξη οι Γαλλικές Άλπεις είναι καλυμμένες με κατάλευκο χιόνι. Όταν όμως φτάνει το καλοκαίρι, ορισμένα τμήματα του χιονιού αλλάζουν χρώμα: βαθύ κόκκινο, πορτοκαλί της σκουριάς, ροζ. Οι ντόπιοι το λένε «sang de glacier» (αίμα του παγετώνα). Κάποιοι επισκέπτες προτιμούν το «χιόνι από καρπούζι».

Το χρώμα προέρχεται από την άλγη. Τα τελευταία χρόνια αλπικοί οικότοποι βιώνουν μία σημαντική αύξηση στις ποσότητες άλγης. Και αυτό μάλλον δεν είναι καλό σημάδι. Οι ερευνητές άρχισαν να εξετάζουν την άλγη των Άλπεων για να δουν τι είδη ζουν εκεί, πώς επιβιώνουν και τι μπορεί να τους ωθεί στον «γκρεμό». Ορισμένα από τα αρχικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Frontiers του Plant Science.

Οι οργανισμοί αυτοί είναι «η βάση όλων των οικοσυστημάτων» λέει η Adeline Stewart, που έκανε το διδακτορικό της στο Grenoble Alpes University της Γαλλίας. Χάρη στη φωτοσυνθετική ικανότητά της, η άλγη παράγει τεράστιες ποσότητες οξυγόνου και συνθέτει τη βάση των περισσότερων διατροφικών ιστών. Αλλά μερικές φορές το παρακάνει. Πολλαπλασιάζεται ταχύτατα και φέρνει ανισορροπίες. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τοξικές κόκκινες παλίρροιες, ανωμαλίες στο γλυκό νερό ή και το «αίμα» στον πάγο.

Το χρώμα- τις περισσότερες φορές κόκκινο, αλλά κάποιες φορές πράσινο, γκρι ή κίτρινο- προέρχεται από χρωστικές και άλλα μόρια που χρησιμοποιεί η άλγη του χιονιού για να προστατευθεί από το υπεριώδες φως. Αυτές απορροφούν περισσότερο φως του ήλιου, με αποτέλεσμα το χιόνι να λιώνει πιο γρήγορα. Αυτό μπορεί να αλλάξει τη δυναμική του οικοσυστήματος και να επιταχύνει τη συρρίκνωση των πάγων.

Οι ερευνητές άρχισαν με μία καταγραφή του τι συμβαίνει στις Γαλλικές Άλπεις. Πήραν δείγματα του εδάφους από πέντε κορυφές, σε διαφορετικό υψόμετρο, και αναζήτησαν DNA άλγης. Βρήκαν ότι πολλές 

Διεπίστωσαν ότι ορισμένα είδη προτιμούν συγκεκριμένα υψηλόμετρα και εξελίσσονται ώστε να ευημερούν σε συνθήκες που υπάρχουν σε αυτά. Ένα βασικό γένος, το Sanguina, μεγαλώνει μόνο σε ύψος άνω των 200 μέτρων. 

Οι ερευνητές επίσης έφεραν μερικά είδη στο εργαστήριο για να ερευνήσουν τις δυνατότητες πολλαπλασιασμού τους. Η άνθιση της άλγης συμβαίνει με φυσικό τρόπο. Αλλά υπάρχουν ανθρωπογενείς παράγοντες, που μπορεί να την ενισχύσουν. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η γεωργία διαδραματίζουν όλα τον ρόλο τους όταν έχουμε να κάνουμε την άλγη στους ωκεανούς. 

Για να δουν εάν το ίδιο ισχύει και με την άλγη στο χιόνι, οι ερευνητές την υπέβαλαν σε πλεόνασμα νιτρογόνου και φωσφόρου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει σε σημαντικά ευρήματα, αλλά συνεχίζουν την έρευνά τους. Τα επόμενα χρόνια θα παρακολουθήσουν το πώς αλλάζει η διανομή των ειδών της άλγης και αυτό ίσως ρίξει στο φως στην υγεία του οικοσυστήματος. «Προς το παρόν γνωρίζουμε πολύ λίγα. Πρέπει να σκάψουμε βαθύτερα» λέει η Στιούαρτ. 

Copyright:
2021 The New York Times

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News