The New York Times Πέμπτη 17/06/2021, 13:11 AMANDA TAUB, KATRIN BENNHOLD
NEW YORK TIMES INTERNATIONAL WEEKLY

Οι ακροδεξιές οργανώσεις ετοιμάζονται για την Ημέρα της Κρίσεως

Οι ακροδεξιές οργανώσεις ετοιμάζονται για την Ημέρα της Κρίσεως

Για τους οπαδούς του QAnon είναι «Η Καταιγίδα» (The Storm)- όταν η μαζική βία θα ανατρέψει την ελίτ των παιδόφιλων, που φαντάζονται ότι ελέγχουν την κυβέρνηση. Οι ομάδες της λευκής δύναμης στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια υπόσχονται φυλεκτικό πόλεμο. Και στη Γερμανία και την Αυστρία οι νεοναζί φαντασιώνονται την «Ημέρα Χ» (Day X, την ημέρα της κρίσεως, κατά την οποία η δημοκρατική τάξη θα καταρρεύσει και θα αναλάβουν εκείνοι την εξουσία.

Όλα αυτά είναι παραδείγματα «επιταχυντικών» (accelarationist) ιδεολογιών, που υπόσχονται μία στιγμή, κατά την οποία οι θεσμοί της κυβέρνησης, της κοινωνίας και της οικονομίας θα σαρωθούν από ένα κύμα βίας, που θα ανοίξει τον δρόμο για την υποτιθέμενη ουτοπία τους. Οι ιδεολογίες αυτές ήταν πάντα στοιχείο των ομάδων λευκής υπεροχής και άλλων ακροδεξιών ενόπλων οργανώσεων. Αλλά σήμερα, λένε οι ειδικοί, ο τρόπος σκέψης αυτός ενισχύεται κατά τρόπους, που θα μπορούσε να απειλήσει την ίδια τη δημοκρατία. 

«Κατά πολλούς τρόπους μπορούμε να δούμε πώς η 6η Ιανουαρίου ήταν ένα είδος χαλαρού συνασπισμού γύρω από αυτή την ιδέα της Ημέρας Χ» λέει η Σίνθια Μίλερ Ίντρις, διευθύντρια στο Εργαστήριο Έρευνας για την Πόλωση και τον Εξτρεμισμό στο American University της Ουάσιγκτον, αναφερόμενη στην εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο. 

«Έχω πολλές φορές σκεφτεί για τους παραλληρισμούς με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης», την εύθραυστη περίοδο δημοκρατίας στη Γερμανία, της οποίας η κατάρρευση επέτρεψε στους Ναζί να ανέβουν στην εξουσία. Είχε στιγματιστεί από σειρά επιθέσεων, αποτυχημένων πραξικοπημάτων και άλλων προσπαθειών υπονόμευσης της δημοκρατίας. Και παρά το γεγονός ότι πολλές ενέργειες απέτυχαν, η γερμανική δημοκρατία δεν ήταν αρκετά δυνατή για να αντέξει το χάος. «Για εμένα ο παραλληρισμός είναι πως σκέφτομαι ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να βλέπουν την 6η Ιανουαρίου ως το τέλος μίας κατάσταση. Νομίζω ότι θα πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα να ήταν αρχή μίας κατάστασης» εξηγεί. 

Οι ομάδες των νεο-Ναζί και άλλοι εξτρεμιστές μιλούσαν για την ημέρα της κρίσεως εδώ και χρόνια- για τη στιγμή κατά την οποία η κοινωνική τάξη της Γερμανίας θα έφτανε στην πτώση, απαιτώντας από τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές, κατά το αφήγημά τους, να σώσουν το έθνος. Το Nordkreuz, ένα γκρουπ ακροδεξιών που περιλαμβάνει πρώην αστυνομικούς και στρατιώτες, είχε αρχίσει να προετοιμάζεται για την Ημέρα Χ. Τα μέλη του σχεδίαζαν να απάγουν πολιτικούς εχθρούς, να τους οδηγήσουν σε μυστική τοποθεσία και να τους σκοτώσουν, σύμφωνα με κατάθεση μάρτυρα. Ο ηγέτης της οργάνωσης, ένας πρώην ελεύθερος σκοπευτής της αστυνομίας, έχει καταδικαστεί και δύο ακόμη είναι ύποπτοι για σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας. 

Η γραμμή ανάμεσα στην προετοιμασία για την Ημέρα Χ και την επίσπευσή της θολώνει ολοένα και περισσότερο. Η βία αγιοποιείται, λέει ο Ματίας Κουέντ, ειδικός στον ακροδεξιό εξτρεμισμό στο κρατίδιο της Θουριγγίας. «Όταν η Ημέρα Χ δεν έρχεται, εξοργίζονται. Ίσως αρχίσουν να οργανώνουν τρομοκρατικές επιθέσεις, κάτι για να πυροδοτήσουν τον ερχομό της». 

Το κρίσιμο στοιχεί που πρέπει να κατανοήσουμε είναι πως για τους ανθρώπου ς που έχουν υιοθετήσει ακροδεξιές ιδεολογές ένα βίαιο ξέσπασμα, όπως η Ημέρα Χ, δεν είναι αυτό με το οποίο αρχίζει η αποκάλυψη, αλλά αυτό με το οποίο τελειώνε, λέει η Καθλίν Μπέλιου, ειδική στα κινήματα λευκής υπεροχής στις ΗΠΑ. 

Η μετανάστευση, οι γάμοι μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής φυλής και τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων οδηγούν προς ένα μέλλον στο οποίο σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ, οι λευκοί δεν θα είναι πλέον πλειονότητα. «Για τους ανθρώπους αυτής της ιδεολογίας, αυτό είναι ήδη το τέλος του κόσμου. Αυτό το αίσθημα του κατεπείγοντος είναι πολύ σημαντικό να το κατανοήσουμε, γιατί πιστεύω ότι χωρίς αυτό δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τι γίνεται». 

Σε αντίθεση με τα κινήματα λευκής υπεροχής των δεκαετιών του 1980 και του 1990 οι σημερινοί εξτρεμιστές έχουν δεσμούς με την mainstream πολιτική σκηνή. Στις ΗΠΑ, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες έχουν τη στήριξη οπαδών του QAnon. Και οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία μπλόκαραν την ίδρυση ανερξάτητης επιτροπής για τη διερεύνηση των επιθέσεων της 6ης Ιανουαρίου. «Οι ΗΠΑ θέλουν να παρουσιάζονται ως το λίκνο της Δημοκρατίας» λέει η Δρ. Μίλερ Ίντρις. «Είναι έτσι πιο δύσκολο για εμάς να αναγνωρίσουμε πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία μας, όπως και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News