The New York Times Τετάρτη 14/04/2021, 16:40 DANIEL VICTOR
THE NEW YORK TIMES

Ψηφιακά συστήματα μιμούνται ήδη ανθρώπους και την πραγματική ζωή

Ψηφιακά συστήματα μιμούνται ήδη ανθρώπους και την πραγματική ζωή

Για όσους φοβούνται ένα μέλλον στο οποίο τα βίντεο πραγματικών ανθρώπων δεν θα μπορούν να διακρίνονται από τα πλαστά εκείνα, που θα έχουν δημιουργηθεί σε υπολογιστές, δύο πρόσφατες εξελίξεις είναι μάλλον ανησυχητικές.

Ένας καλλιτέχνης ειδικός στα οπτικά εφέ, συνεργάστηκε με έναν άγνωστο ηθοποιό που μιμείται τον Τομ Κρουζ για να δημιουργήσουν εντυπωσιακής ακρίβειας βίντεο μίμησης του διάσημου ηθοποιού. Τα βίντεο αυτά, γνωστά ως deepfakes, δημιουργήθηκαν με τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης. 

Λίγες ημέρες αργότερα η MyHeritage, μία ιστοσελίδα για γενεαλογικά θέματα, πρόσφερε στους επισκέπτες της ένα εργαλείο που ονομάζεται Deep Nostalgia (Βαθιά Νοσταλγία) με το οποίο μπορεί κανείς να μετατρέψει σε κινούμενο σχέδιο παλιές φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων, δημιουργώντας ένα σύντομο βίντεο, στο οποίο βλέπει κανείς ανθρώπους να κινούνται, ακόμη και να χαμογελούν. Περισσότερες από 26 εκατομμύρια φωτογραφίες έχουν μετατραπεί σε animation με τη χρήση αυτού του εργαλείου. 

Οι παραπάνω εξελίξεις ανανέωσαν το ενδιαφέρον για τις δυνατότητες των συνθετικών media, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αισθητές βελτιώσεις στις βιομηχανίες διαφήμισης και ψυχαγωγίας. Αλλά η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την αυθεντικότητα ορισμένων βίντεο, αλλά και για να εισάγει κανείς πρόσωπα, ακόμη και παιδιά, σε πορνογραφικό υλικό. 

Οι δημιουργοί των βίντεο με τον Τομ Κρουζ που έγιναν viral στο TikTok είπαν ότι οι γνώσεις και ικανότητες που απαιτούνται για να χρησιμοποιήσει κανείς την τεχνολογία καθιστά πιο δύσκολη την κατάχρησή της και η εταιρεία πίσω από το εργαλείο animation δήλωσε ότι θα υπάρξουν προβλέψεις ασφαλείας για να αποτραπεί η χρήση σε παράνομες δραστηριότητες. 

«Αν και το Deep Nostalgia αυτό καθεαυτό αβλαβές, ένα μέρος αυτού του σετ των εργαλείων θα μπορούσε να είναι πολύ απειλητικό» λέει ο Σαμ Γκρέγκορι, διευθυντής προγράμματος στην Witness, μη κυβερνητική οργάνωση που εστιάζει στην ηθική χρήση των βίντεο.

Η ψηφιακή μίμηση του κ. Κρουζ δεν ήταν εύκολη υπόθεση. 

Στα βίντεο που έγιναν βλέπουμε κυρίως το σώμα και τη φωνή του Μάιλς Φίσερ, ο οποίος είναι ειδικός στη μίμηση της φωνής και των κινήσεων του ηθοποιού και ο οποίος του μοιάζει αρκετά. Μόνο το πρόσωπο του πραγματικού Τομ Κρουζ από το μέτωπο έως το πηγούνι εμφανίζεται στα βίντεο.

Ο Κρις Ούμε, ο ειδικός στα οπτικά εφέ από το Βέλγιο, που δημιούργησε τα βίντεο, χρειάστηκε δύο μήνες εκπαίδευσης στο μοντέλο του υπολογιστή για να δημιουργήσει τις εκφράσεις του προσώπου του κ. Κρουζ και περίπου 24 ώρες για την παραγωγή κάθε λεπτού από τα βίντεο. «Δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις σε έναν υπολογιστή στο σπίτι, με το πάτημα ενός κουμπιού» εξηγεί. 

Το Deep Nostalgia δημιουργήθηκε για την MyHeritage από την D-ID, εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Τελ Αβίβ. Ο Τζιλ Πέρι, διευθύνων σύμβουλος της D-ID, ανέφερε ότι η εταιρεία συνεργάζεται μόνο με πελάτες που μπορεί να εμπιστευθεί ότι δεν θα κάνουν κατάχρηση της τεχνολογίας. Τα βίντεο που δημιουργούνται με τη χρήση του εργαλείου έχουν υδατογράφημα που επισημαίνει ότι δεν είναι πραγματικά και δεν περιλαμβάνουν ήχο- μία απόφαση που ο κ. Πέρι λέει καθιστά πιο δύσκολη την χρήση τους για κακούς σκοπούς. 

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσσεται, θα χρησιμοποιείται και ευρύτερα, σύμφωνα με τον κ. Γκρέγκορι. 

Ο Χένρι Άτζερ, ερευνητής των deepafakes, έχει φανταστεί ένα μέλλον στο οποίο οι φωνές μας θα χρησιμοποιούνται από ψηφιακούς βοηθούς όπως η Alexa της Amazon, επιτρέποντάς μας να μένουμε «κοντά» στους αγαπημένους μας ακόμη και μετά το θάνατό μας. Ολόκληρες πτυχές της προσωπικότητας μας θα μπορούσαν να περάσουν σε τέτοιες μηχανές μετά θάνατον.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News