The New York Times Τρίτη 1/12/2020, 13:58
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Tεχνολογία Covid και κίνδυνοι για την ασφάλεια

Tεχνολογία Covid και κίνδυνοι για την ασφάλεια

Natasha Singer

Στο Ρότσεστερ του Μίτσιγκαν, το Πανεπιστήμιο Οκλαντ ετοιμάζεται να δώσει στους φοιτητές φορετές συσκευές (wearable devices) με τις οποίες θα μετρούν τη θερμοκρασία τους κάθε λεπτό με την ελπίδα ότι θα εντοπίσουν τις πρώτες ενδείξεις κορωνοϊού. 
Στο Πλάνο του Τέξας, υπάλληλοι στην έδρα του Rent-A-Center άρχισαν προσφάτως να φορούν ανιχνευτές εγγύτητας έτσι ώστε να παρακολουθούν στενά τις αναμεταξύ τους επαφές και να τους προειδοποιούν για πιθανή έκθεσή τους σε κορωνοϊό. 
Και στο Κνόξβιλ, φοιτητές της ποδοσφαιρικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί έχουν τοποθετήσει ανιχνευτές εγγύτητας κάτω από τα προστατευτικά που φορούν στους ώμους τους κατά τη διάρκεια του αγώνα, γεγονός που επιτρέπει στον ιατρό της ομάδας να ιχνηλατεί τους παίχτες που ίσως να έχουν μείνει περισσότερα από 15 λεπτά κοντά σε έναν συμπαίκτη τους ή παίκτη της αντίπαλης ομάδας. 
Πρόκειται για συσκευές τελευταίας τεχνολογίας που έχουν μπει στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Επιχειρήσεις και αναλυτές από τον χώρο της βιομηχανίας αναφέρουν ότι οι παραπάνω συσκευές παρακολούθησης καλύπτουν ένα σημαντικό κενό ασφαλείας στην πανδημία. Πολλοί εργοδότες και κολλέγια χρησιμοποιούν εργαλεία” παρακολούθησης του ιού, όπως συσκευές ελέγχου συμπτωμάτων και κάμερες σάρωσης θερμοκρασίας. Ωστόσο, δεν είναι σχεδιασμένα να εντοπίσουν το εκτιμώμενο 40% των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 αλλά ενδεχομένως να μην εμφανίσουν ποτέ συμπτώματα, όπως πυρετό.
Πολλές επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τεχνολογία παρακολούθησης αθλητικών επιδόσεων από την εταιρεία Kinexon στο Μόναχο, της οποίας οι αισθητήρες, τους οποίους οι αθλητές φορούν πάνω τους, παρακολουθούν στοιχεία, όπως η ταχύτητα και η απόσταση. Η εταιρεία προσάρμοσε τις συσκευές αυτές για τις ανάγκες της πανδημίας, εισαγάγοντας το SafeZone, ένα σύστημα που παρακολουθεί τις στενές επαφές ανάμεσα στους παίκτες ή στους προπονητές. Τα εν λόγω στοιχεία βοήθησαν στο να ιχνηλατηθούν οι επαφές σε περίπου 140 παίκτες του Εθνικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου αλλά και μέλη του προσωπικού που είχε διαγνωστεί θετικό από το Σεπτέμβριο, οπως αναφέρει ο Δρ Τομ Μάιερ, ο ιατρικός διευθυντής της Ενωσης Παικτών του Εθνικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. 
Ειδικοί σε θέματα πολιτικών δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι οι συσκευές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε νέες μορφές παρακολούθησης και μετά την πανδημία. Εφιστούν επίσης την προσοχή ότι ορισμένοι αισθητήρες θα μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα σε εργοδότες, κολλέγια ή σε όργανα επιβολής του νόμου να ξαναφτιάξουν κάποιες τοποθεσίες των ανθρώπων ή site κοινωνικής δικτύωσης, πλήττοντας την ικανότητά τους να συναντώνται και να μιλούν ελεύθερα. 
Στελέχη της Kinexon και άλλων εταιρειών υποστηρίζουν ότι έχουν λάβει μέτρα για την εξάλειψη των κινδύνων. Oι συσκευές της Microshare, που κατασκευάζει αισθητήρες ανίχνευσης εγγύτητας, δεν παρακολουθούν συνέχεια την τοποθεσία που βρίσκονται οι χρήστες, όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος Ρον Ροκ. Χρησιμοποιούν δε, κωδικούς ταυτότητας και όχι πραγματικά ονόματα.  
Το Πανεπιστήμιο Οκλαντ, κοντά στο Ντιτρόιτ, προετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο βήμα προς το BioButton, έναν αισθητήρα στο μέγεθος κέρματος κολημμένο πάνω στο δέρμα ο οποίος προσπαθεί να εντοπίζει πιθανές ενδείξεις του Covid-19. Το εάν είναι ευεργετική αυτή η συνεχής παρακολούθηση των φοιτητών, του νέου και κατά το μεγαλύτερο μέρος υγιούς πληθυσμού, δεν είναι ακόμη γνωστό. 
Ο Ντέιβιντ Στόουν, αντιπρόεδρος έρευνας στο Πανεπιστήμιο Οκλαντ, ανέφερε ότι υπάλληλοι του πανεπιστημίου είχαν εξετάσει προσεκτικά το BioButton και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία χαμηλού κινδύνου συσκευή, η οποία, σε συνδυασμό με τα μέτρα απαγόρευσης των κοινωνικών συναθροίσεων και τη χρήση μάσκας, μπορεί να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού. 
Ο Δρ.Τζέιμς Μολτ, διευθύνων σύμβουλος της BioIntelliSense, της νεοσύστατης εταιρείας πίσω από το BioButton, είπε στους φοιητές ότι μπορούν να ζητήσουν να αφαιρεθούν τα προσωπικά τους στοιχεία από τα αρχεία της εταιρείας. 
Το Πανεπιστήμιο Οκλαντ σχεδίαζε αρχικά να ζητήσει από αθλητές και τους φοιτητές που έμεναν σε κοιτώνες να φορούν το BioButton. Ομως, το πανεπιστήμιο άλλαξε τα σχέδιά του, από τη στιγμή που περίπου 2.500 φοιτητές και μέλη του προσωπικού υπέγραψαν μία αναφορά δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική αυτή. Η συσκευή παρακολούθησης θα είναι τώρα προαιρετική για τους φοιτητές. “Πολλά κολλέγια κάνουν χρήση μάσκας και απαγορεύουν τις κοινωνικές συναθροίσεις. Ομως αυτό φαίνεται ένα βήμα πολύ υπερβολικό”, αναφέρει ο Τάιλερ Ντίξον, ο φοιτητής που είχε την πρωτοβουλία για την αναφορά με τις υπογραφές. 

© 2020 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News