The New York Times Παρασκευή 2/04/2021, 16:04 PAUL MOZUR, STEVEN LEE MYERS
THE NEW YORK TIMES

Η Κίνα επιδιώκει την τεχνολογική της αυτονομία 

Η Κίνα επιδιώκει την τεχνολογική της αυτονομία 

Η Κίνα διαθέτει δεκάδες δισ. δολαρίων για την παροχή δανείων στον τεχνολογικό κλάδο. Καταρτίζει καταλόγους, όπου οι ΗΠΑ ή άλλες χώρες μπορούν να της στερήσουν την πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες. Και όταν οι ηγέτες της αποκάλυψαν τα πιο σημαντικά τους οικονομικά σχέδια τον προηγούμενο μήνα, αποκάλυψαν επίσης τις φιλοδοξίες τους η Κίνα να κατασθεί μια υπερδύναμη στην καινοτομία, χωρίς αντίπαλο. 

Έχοντας προβλέψει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να συνεχίζει να προκαλεί την τεχνολογική άνθηση της Κίνας, οι ηγέτες της χώρας επιταχύνουν σχέδια ούτως ώστε να πορευθεί μόνη της, επιδιώκοντας να εντοπίσουν σε ποιους κλάδους η οικονομία της χώρας είναι ευάλωτη, από τα smartphones έως τα αεριωθούμενα. 
 
Η πρόθεση του Πεκίνου για τεχνολογική ανεξαρτησία έχει κατασθεί το νέο επείγον. Το νέο πενταετές πλάνο της της χώρας που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα, αποκαλούμενο τεχνολογική ανάπτυξη είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας. 
 
Ο δρόμος για «τις παγκόσμιες κορυφές της τεχνολογίας», όπως περιέγραψε ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζιπίνγκ το όραμα της χώρα του, είναι ανηφορικός. Η κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο να δαπανήσει 2,5% του ΑΕΠ στην έρευνα και στην ανάπτυξη τα τελευταία πέντε χρόνια, ωστόσο οι δαπάνες δεν ευθυγραμμίστηκαν με αυτόν τον στόχο. Ένας κλάδος με τον οποίο έχει δυσκολευθεί η Κίνα είναι αυτός των μικροτσίπς, στον οποίο βασίζεται μεγάλο μέρος της παραγωγής της στα ηλεκτρονικά.
 
Η νέα στρατηγική σε κάποιο βαθμό κάνει ένα εκ νέου λανσάρισμα της προηγούμενης καμπάνιας «Made in China 2025», η οποία αποσκοπούσε να της αποφέρει την ηγεσία σε τεχνολογίες αιχμής. Βάσει αυτού του σχεδιασμό το 70% των βασικών υλικών που χρειάζονται οι κινέζοι μεταποιητές θα παραγόταν στην Κίνα έως το 2025. Το σχέδιο τρομοκράτησε τους εμπορικούς εταίρους της και συνέβαλε στον τιμωρητικό εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. 
 
«Η Κίνα θέλει να μειώσει την εξάρτησή από τον κόσμο -όχι να μειώσει το εμπόριό της και την διάδρασή της, αλλά να εξασφαλίσει ότι δεν είναι ευάλωτη στους κατά κάποιο τρόπο στρατηγικούς εκβιασμούς εναντίον της, τους οποίους ιστορικά έχει χρησιμοποιήσει ενάντια σε άλλες χώρες», σημειώνει ο Ντάνιελ Ράσελ, ένας πρώην Αμερικανός διπλωμάτης στο Ασιατικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Πολιτικής. 

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τον κίνδυνο των «σημείων φραγμού», όπου οι ΗΠΑ θα ελέγχουν θεμελιώδεις τεχνολογίες. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών Σιάο Γιαπίγνκ, ανακοίνωσε την αναθεώρηση για  «κενά σημεία» σε 41 κλάδους, τα οποία θα μπορούσαν να σπάσουν την εφοδιαστική αλυσίδα «κατά τη διάρκεια εντάσεων». 

Η Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η τράπεζα που αντικατοπτρίζει την πολιτικής της χώρας, δήλωσε ότι ετοιμάζει περισσότερα από 60 δισ. δολάρια σε δάνεια για περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις, κρίσιμες στην στρατηγική καινοτομία, ενώ έχει αντλήσει 30 δισ. δολάρια για ένα νέο επενδυτικό fund για τα μικροτσίπς, το οποίο έχει τη στήριξη της κυβέρνησης. 
 
Ο αξιωματούχος του κινεζικού Πολυτεχνείου Νι Γκουανγκάν, πρόσφατα έγραψε ότι η χώρα πρέπει να δημιουργήσει ένα «κινεζικό σύστημα», το οποίο θα δύναται να υπερκαλύψει τα συνδυασμένα συστήματα των Intel, Microsoft, Oracle και άλλων εταιρειών που ιστορικά έχουν κυριαρχήσει στα κομπιούτερς. Όπως προσθέτει η Κίνα θα πρέπει επίσης να ενισχύσει την εξάρτηση του κόσμου στη δική της τεχνολογία τηλεπικοινωνιακών υποδομών, προκειμένου να μπορεί δυναμικά να αναχαιτίζει μελλοντικά εμπάργκο. 
 
Ούτε η Κίνα ούτε οι ΗΠΑ μπορούν σύντομα να επιτύχουν μια πραγματική αυτονομία στις μυριάδες τεχνολογίες αιχμής που απαιτούνται για να τρέξει μια μοντέρνα οικονομία και οι ένοπλες δυνάμεις. Η Κίνα ελπίζει ότι θα αποτρέψει τις αμερικανικές προσπάθειες να την απομονώσει, αναπτύσσοντας τις σχέσεις της με τις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι πολιτικοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. 

«Σίγουρα μιλούν και ενεργούν θέλοντας να αποτρέψουν τις τρίτες χώρες να συμπλεύσουν σε οποιαδήποτε κίνηση ενάντια στην Κίνα μπορεί να οργανώσουν οι ΗΠΑ», τονίζει ο κ. Ράσελ. Ο στόχος είναι να κερδηθεί «ο χρόνος που χρειάζεται η Κίνα για σφραγίσει τα ευάλωτα σημεία στο οπλοστάσιό της». 

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να συμβαδίζουν με την Κίνα στις επενδύσεις και στις υποδομές. «Αν δεν κινηθούμε, θα φάνε το γεύμα μας», είπε κατά τη διάρκεια του καταρτισμού του δημοσιονομικού πακέτου ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. 

Η φράση αντανακλά μια φράση που είχε αναφωνήσει ως υποψήφιος δυο χρόνια πριν -για να υποβαθμίσει τις προκλήσεις από την Κίνα. «Η Κίνα πρόκειται να φάει το γεύμα μας;», είπε στην Αϊόβα το 2019. «C’mon, man!»

Copyright: 2021 The New York Times
 

 

 
 
 
 
 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News