The New York Times Πέμπτη 1/04/2021, 16:52 MOTOKO RICH 
AND HIKARI HIDA
THE NEW YORK TIMES

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Σύμβολο θριάμβου ή απειλή;

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Σύμβολο θριάμβου ή απειλή;

Από τη στιγμή που η Ιαπωνία επελέγη να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, οι διοργανωτές της ήθελαν να παρουσιάσουν τους Αγώνες ως σύμβολο ανάκαμψης: από μία οικονομική στασιμότητα δεκαετιών, από έναν καταστροφικό σεισμό, τσουνάμι και πυρηνικό δυστύχημα και από μία πανδημία.  

Τώρα καθώς οι διοργανωτές προχωρούν τα σχέδιά τους για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο στις 23 Ιουλίου, η ίδια η διοργάνωση απειλεί να εξελιχθεί σε μία δοκιμασία από την οποία η Ιαπωνία θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει. 

Μία σειρά υγειονομικών, οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων έχουν παγιδεύσει τους Αγώνες. Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές αποφάσισαν τον περασμένο μήνα να απαγορεύσουν την παρουσία κοινού από το εξωτερικό, οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι οι Ολυμπιακοί μπορεί να καταστούν πηγή υπερμετάδοσης.  

Οι οικονομικοί κίνδυνοι είναι επίσης σοβαροί. Ο προϋπολογισμός έχει εκτιναχθεί στα επίπεδα ρεκόρ των 15,4 δισ. δολαρίων, αυξημένος κατά 3 δισ. δολάρια μόνο τον τελευταίο χρόνο. Και η οργανωτική επιτροπή του Τόκιο έχει εμπλακεί σε ένα χάος ηγεσίας, καθώς πρόσφατα τόσο ο πρόεδρος όσο και ο καλλιτεχνικός διευθυντικός έκαναν σεξιστικά σχόλια.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αψηφά τις επιθυμίες μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης. Στις δημοσκοπήσεις σχεδόν το 80% λέει ότι οι Αγώνες θα πρέπει να αναβληθούν ξανά ή να ακυρωθούν εντελώς. Όπως το θέτουν οι διοργανωτές η διεξαγωγή των Αγώνων φέτος είναι κάτι σαν ηθική υποχρέωση. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Σέικο Χασιμότο, πρόσφατα επικαλέστηκε τις «ουσιαστικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει ο κόσμος και τυην ευθύνη των Ολυμπιακών να «χτίσουν μία κληρονομιά για το μέλλον της κοινωνίας». 

Όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα των Αγώνων αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για ολόκληρο το ολυμπιακό κίνημα, το οποίο εδώ και δεκαετίες στηρίζεται σε μία εξιδανικευμένη υπόσχεση έμπνευσης και υπερηφάνειας για να δικαιολογήσει τα τεράστια έξοδοα και τις απαιτήσεις στις πόλεις, που κάθε φορά τους οργανώνουν. 

«Όταν λένε πέντε κύκλοι ή δείχνουν το ολυμπιακό σύμβολο μπορούν να απαιτήσουν τα πάντα» λέει ο Σατόκο Ιτάνι, καθηγητής Αθλημάτων, Φύλων και Σεξουαλικότητας στο πανεπιστήμιο Kansai. «Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής για τους διοργανωτές. Δυστυχώς δεν νομίζω ότι το έχουν αντιληφθεί». Για την Ιαπωνία, η προοπτική κάλυψης των εξόδων της έχει απομακρυνθεί, καθώς η οργανωτική επιτροπή του Τόκιο είπε ότι δεν θα επιτρέψει ξένους επισκέπτες. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια εσόδων για ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες τουριστικές ατραξιόν. 

Οι προσπάθειες της Ιαπωνίας να παρουσιάσει τους Αγώνες ως σύμβολο θριάμβου επί του σεισμού και της πυρηνικής καταστροφής του 2011 στη Φουκουσίμα, όπου άναψε η ολυμπιακή δάδα στις 25 Μαρτίου, συναντά επίσης αντιστάσεις. Ο καθαρισμός του πυρηνικού εργοστασίου  Fukushima Daiichi, όπου τρεις αντιδραστήρες έλιωσαν πριν από μία δεκαετία, απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί. «Είμαι εντελώς αντίθετος στη χρήση της λέξης ανάκαμψη. Ντρέπομαι να δείξω στον κόσμο αυτή την κατάσταση» λέει 36χρονος Ayumi Iida, αξιωματούχος αρμόδιος για δημόσιες σχέσεις. 

Copyright: 2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News