The New York Times Τρίτη 16/03/2021, 16:02 CADE METZ
THE NEW YORK TIMES

Οι startups που χτίζουν σχέσεις με τον στρατό

Οι startups που χτίζουν σχέσεις με τον στρατό

Στους λόφους της Νότιας Καλιφόρνιας, όπου άλλοτε οι αμυντικές βιομηχανίες έκαναν δοκιμές πυραύλων και λέιζερ για τον «Πόλεμο των Άστρων», το πυραυλικό πρόγραμμα του Ρόναλντ Ρέιγκαν, κάτι που μοιάζει με μεγάλο, μηχανικό έντομο μεταφέρεται σε ένα λευκό φορτηγό.

Λιγότερο από ένα χιλιόμτερο μακριά, ο 28χρονος Πάλμερ Λάκι μιλούσε με ενθουσιασμό για τις στρατιωτικές προοπτικές της ιπτάμενης μηχανής, ένα drone, που αποκαλείται Ghost (φάντασμα), το οποίο δημιούργησε η start-up εταιρεία του, Andruril. «Μπορείς απλά να το στήσεις και μετά να πας να κάνεις κάτι άλλο, την ώρα που εκείνο κάνει ελιγμούς». 

Αν και μέρη της Σίλικον Βάλεϊ αποφεύγουν τις πολλές σχέσεις με το υπουργείο Άμυνας, η εταιρεία του κ. Λάκι, με έδρα 640 χιλιόμτερα στα νότια του Ίρβιν, φλερτάρει και αυτή με κρατικούς οργανισμούς και τον στρατό. Είναι μία από τις start-ups, πολλές από τις οποίες μακριά από τη Σίλικον Βάλεϊ, αψηφούν τις ανησυχίες για στρατιωτικοποίηση των project τους, που έχουν πυροδοτήσει εξεγέρσεις υπαλλήλων σε εταιρείες όπως η Google και η Microsoft. Πρόσφατα ο κ. Λάκι και υπάλληλοι της εταιρείας βρέθηκαν στον χώρο των δοκιμών του drone, κοντά σε ένα στρατόπεδο. 

Ο κ. Λάκι σημείωσε ότι το drone μπορεί να παρακολουθήσει ένα αντικείμενο και να εξασφαλίσει λεπτομερείς εικόνες από απόσταση ίση με επτά γήπεδα ποδοσφαίρου. Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στις οποίες στηρίζονται και τα πλήρως αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα, τα drones της Anduril μπορούν να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν οχήματα, ανθρώπους και άλλα αντικείμενα, χωρίς να χρειάζονται κάποιον να τα κατευθύνει. Δεν φέρουν όπλα, αλλά μπορούν να αξιοποιηθούν για τη φύλαξη βάσεων ή άλλες αποστολές. Οι τεχνολογίες αισθητήρων που επιτρέπουν στα drones να πετούν μόνα τους θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθόυν και για τον εντοπισμό στόχων στο πεδίο της μάχης. 

Ο κ. Λάκι, ο οποίος πούλησε την προηγούμενη εταιρεία του, την startup εικονικής πραγματικότητας Oculus, στο Facebook έναντι 2 δισ. δολαρίων, δεν προβληματίζεται από το ερώτημα για το εάν οι τεχνολογικές εταιρείες πρέπει να συνεργάζονται με τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες. «Οι περισσότεροι μηχανικοί θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους. Θέλουν να φτιάχνουν νέα πράγματα» λέει. «Οι περισσότεροι έχουν μία αρκετά πρακτική άποψη».

Αλλά η ιδέα των πλήρως αυτοματοποιημένων όπλων είναι άκρως αμφιλεγόμενη στη Σίλικον Βάλεϊ και τα τελευταία χρόνια ο τεχνολογικός κλάδος εμφανίζεται δύσπιστος στο θέμα της συνεργασίας με την κυβέρνηση.

Η δυσπιστία έφτασε στο απόγειό της το 2013, όταν ο Έντουαρντ Σνόουντεν διέρρευσε έγγραφα, που αποκάλυπταν το εύρος της παρακολούθησης Αμερικανών πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των χρηστών μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών. Το 2018 η Google αποσύρθηκε από ένα εγχείρημα του υπουργείου Άμυνας για την ανάπτυξη τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης ύστερα από διαμαρτυρίες εργαζομένων της.  

Κάποια τμήματα της Σίλικον Βάλεϊ τραβούν μία διαχωριστική γραμμή σε τέτοιου είδους χρήση των έργων τους. Ο Μάικ Βόλπι της Index Ventures τόνισε ότι η εταιρεία του δεν θα επένδυε σε εταιρεία της οποίας η τεχνολογία χρησιμοποιείται για την κατασκευή όπλων. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βγάλεις χρήματα. Εάν η εταιρεία έχει μία στρατηγική που χρησιμοποιείται για να πλήξει ανθρώπους, δεν θα επενδύσουμε» τονίζει.

Αλλά η Anduril — που έλαβε το όνομά της από το μυθιστόρημα του J.R.R. Tolkien «Ο Βασιλιάς των Δαχτυλιδιών» — στηρίζεται από αρκετά σημαντικά venture capitals, όπως τα Founders Fund (του συνιδρυτή της PayPal, Πίτερ Τιλ)  Andreessen Horowitz και General Catalyst. Με χρηματοδότηση από το Founders Fund η Anduril δημιουργήθηκε το 2017. Η εταιρεία επέλεξε το Ίρβιν για έδρα της εν μέρει γιατί οι ιδρυτές της ήθελαν να αποφύγουν την αυξανόμενη δυσπιστία έναντι της κυβέρνησης που παρατηρείται στη Σίλικον Βάλεϊ. 

Και άλλες εταιρείες έχουν ακολουθήσει παρόμοιο δρόμο. Η Shield AI σχεδιάζει πλήρως αυτόνομα  drones τα οποία οι Ειδικές Δυνάμεις του στρατού τα έχουν χρησιμοποιήσει στο πεδίο της μάχης.

Copyright: 2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News